Ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Afriku pozvao je afričke zemlje da intenziviraju nadzor zbog pojavljivanja novog soja koronavirusa.

U saopćenju se navodi da bi afričke zemlje također trebale provesti analize sekvenciranja genoma kako bi otkrile nove mutacije i tako dale svoj doprinos u suzbijanju pandemije.

WHO i Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti (Africa CDC) pokrenuli su u septembru mrežu laboratorija za sekvenciranje genoma koronavirusa u Africi.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Afriku naveli su da su se pojavile nove verzije virusa u momentima kada raste broj zaraženih u 47 zemalja afričke regije, skoro dostigavši vrhunac zabilježen u julu.

U Južnoafričkoj Republici je nedavno otkriven novi soj koronavirusa koji se, prema WHO, lakše prenosi i vjerovatno je jedan od razloga trenutnog porasta slučajeva zaraze u toj zemlji.

Nigerija također provodi analize o novoj verziji virusa identifikovanoj u uzorcima prikupljenim u avgustu i oktobru.

Dr. Matshidiso Moeti, regionalna direktorica WHO-a za Afriku, istakla je da je pojavljivanje novih varijanti COVID-19 postala česta pojava.

“Međutim, varijante koje imaju veću brzinu prenosa ili potencijalno povećanu patogenost su vrlo zabrinjavajuće. U toku su ključne analize kako bi se sveobuhvatno utvrdilo ponašanje novog mutirajućeg virusa i u skladu s tim osmislio odgovor“, rekla je Moeti.

Istakla je da je vrlo važno da se građani i dalje pridržavaju epidemioloških mjera.

“Iako su nadzor i otkrivanje virusa kritične komponente odgovora na pandemiju, mjere javnog zdravlja poput pranja ruku, fizičke distance i nošenja maski i dalje ostaju ključni za sprečavanje širenja infekcije”, kazala je Moeti.

Naglasila je kako su trenutne mjere prevencije efektivne čak i protiv novih varijanti koronavirusa.

U proteklih 28 dana Alžir, Bocvana, Burkina Faso, Demokratska Republika Kongo, Etiopija, Kenija, Namibija, Nigerija, Južnoafrička Republika i Uganda registrovali su najveći broj novih slučajeva koronavirusa, što čini oko 90 posto svih slučajeva zaraze na tom kontinentu.

Prema podacima Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (Africa CDC), od početka pandemije na afričkom kontinentu je zabilježeno skoro 2,7 miliona slučajeva COVID-19, od kojih je umrlo više od 64.000, a oporavilo se više od 2,2 miliona.