Urednici vodećih slovenačkih medija danas su, u otvorenom pismu upućenom domaćoj javnosti, istakli da neće dopustiti uplitanje u nezavisnost izvještavanja uprkos pokušajima politike da ih prikaže kao prenosioce lažnih vijesti u doba pandemije koronavirusa.

“Svjesni smo svoje odgovornosti u aktuelnoj zdravstvenoj krizi i potrebe za mjerama koje donose i druge države u svijetu. Ali, to ne može biti alibi za pokušaje političkog miješanja u nezavisnost medijskih organizacija. Nećemo popustiti pred sve češćim pritiscima niti mijenjati poziciju naše privrženosti istini i interesu javnosti”, naveli su u otvorenom pismu, koje je prijenela Hina.

Pismo su potpisala 22 glavna urednika vodećih slovenačkih medija, između ostalih i urednici informativnog programa javnog servisa, vodećih dnevnih listova i portala, Slovenačke novinske agencije STA, kao i istaknutih nedjeljnika i informativnih portala.

Kada je riječ o komunikaciji vlasti s novinarima tokom krize pandemije koronavirusa, Slovenija se razlikuje od ostalih zemalja, koje nameću stroga ograničenja za kontrolu virusa, po načinu na koji komunicira jer vladajuća politika “direktno ili putem različitih medija i drugih kanala” učestvuje u diskreditaciji medija i novinara koje “napadaju, diskredituju i demonizuju”, navode potpisani urednici.

Takvim načinom komunikacije s medijima, ubacivanjem neistinitih pozadina o tome zašto je nešto u medijima objavljeno, širenjem optužbi da mediji objavljuju lažne vijesti (fake news) za vrijeme korona krize ili propagiraju suprotstavljanja vladinim mjerama, novinari i mediji se “bacaju u “politički ring”, navode potpisani urednici, i upozoravaju da na to nikako ne žele i neće pristati.

“Bilo bi bolje energiju i vrijeme koje vladini službenici posvećuju diskreditaciji novinarstva i pritisku na medije usmjeriti na bolje upravljanje krizama. To bi bilo u interesu svih nas kao društva”, navodi se u otvorenom pismu slovenačkih urednika medija.

Posljednjih mjeseci slovenački mediji su pod sve većim pritiskom vladajućih struktura. Premijer Janez Janša više puta ih je napao na društvenim mrežama kao politički pristrasne u korist opozicije i partija “ekstremne” ljevice, zahtijevajući kadrovske promjene u medijima u kojima je osnivač država.

Između ostalog, predstavnici vlade su više puta optuživali javni TV servis za širenje “lažnih vijesti”, zatim da je javna televizija koristila neke od svojih istraživačkih emisija o kupovini medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa da bi se suprotstavila vladi i pokušala da je javno diskredituje.