Čelnici 28 zemalja članica postigli su dogovor o novom vodstvu evropskih institucija – za novu predsjednicu Evropske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Evropskog vijeća Belgijanac Charles Michel, za predsjednicu Evropske centralne banke Francuskinja Christine Lagarde, dok je za visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španac predložen Jospe Borrell, objavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Predloženu predsjednicu Evropske komisije, kao i cijeli paket novog rukovodstva treba da potvrdi Evropski parlament na idućoj plenarnoj sjednici koja će biti održana od 15. do 18. jula.

Predsjednik Evropskog vijeća je već izabran – Charles Michel će preuzeti dužnost 1. decembra, a Christina Lagarde trebala bi preuzeti dužnost u novembru kada istekne mandat Mariju Draghiju, prenosi tportal.hr.

Gošća Dnevnika BHT1 bila je Nedžma Džananović Miraščija, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Ona je govorila o aktuelmin pregovorima u Evropskoj uniji.