Certifikat o uvrštavanju tradicije kosidbe trave na Kupresu na Reprezentativnu listu nematerijelne baštine UNESCO-a dodijeljen je večeras na svečanosti u Kupresu.

Ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović uručila je certifikat predsjedniku Udruženja “Kupreški kosci” Matko Ćurkoviću i načelniku općine Kupres Zdravku Mioču, u prisustvu brojnih zvanica .

Dan kasnije, 4. jula, na području Kupresa će biti održano tradicionalno takmičenje kosaca.

Natjecanje u kosidbi trave na Kupresu je upisano na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na 15. zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine 16. decembra prošle godine,a certifikat je sada i zvanično uručen.

Dan kosidbe ili Strljanica je višestoljetna tradicija tog kraja. Običaj je to koji znači više od kosidbe. Godišnje okuplja hiljade posjetilaca ove iznimne kulturne manifestacije.

Običaj kosidbe ručno rađenim kosama i viteško natjecanje kosaca predstavljaju godišnju krunu ove aktivnosti.

Inače,običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.