Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Savjet ministara Bosne i Hercegovine pokreću novu petogodišnju Razvojnu strategiju u cilju podrške ekonomskom i demokratskom razvoju BiH.

U skladu s novom Strategijom za razvoj i saradnju sa BiH, koju je krajem prošle godine odobrilo sjedište USAID-a u Vašingtonu, USAID će voditi aktivnosti i ulaganja u Bosnu i Hercegovinu do 2025. godine. Cilj Strategije je pomoći građanima Bosne i Hercegovine da zahtijevaju odgovorniju vlast, učestvuju u jačanju ekonomije te vrednuju i promovišu inkluzivno društvo.

“Strategija će pomoći građanima i vlastima Bosne i Hercegovine da se tokom narednih pet godina približe danu kada će se BiH u potpunosti oslanjati na vlastite snage te biti sposobna rješavati vlastite razvojne izazove”, rekla je direktorica misije USAID-a u BiH Nensi Eslik.

Istakla je da je cilj cjelokupne inostrane pomoći SAD-a da države stanu na svoje noge te postanu razvojni partneri Sjedinjenih Američkih Država i drugih saveznika.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je izrazio zadovoljstvo saradnjom s USAID-om.

“Bosna i Hercegovina je spremna za punu saradnju s USAID-om u cilju ubrzanja ekonomskog rasta, unapređenja upravljanja javnim finansijama i jačanja napora u borbi protiv trgovine ljudima”, rekao je Tegeltija.

Dodao je da je Savjet ministara BiH zahvalan na ovom novom, petogodišnjem opredjeljenju i raduje se još većem budućem razvoju i saradnji sa Sjedinjenim Državama.

Nova Razvojna strategija zamijenila je onu iz 2012. godine, okončanu prošle godine.

Strategija funkcioniše kao mapa puta za USAID i vlasti BiH u postizanju strateških ciljeva navedenih u dokumentu.

Projekti koje je USAID kreirao za period nove Strategije usmjereni su na postizanje specifičnih projektnih ciljeva te širih strateških ciljeva USAID-a.

Iz USAID-a podsjećaju da ove godine USAID i BiH obilježavaju 25 godina partnerstva. Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila pomoć od dvije milijarde dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.