U poređenju s drugim kantonima, epidemiološka slika Unsko-sanskog kantona je nepoznanica. Podaci kojima nadležni raspolažu ne odražavaju realno stanje, jer se u ovom kantonu testira tek 50 ljudi dnevno.

Epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu se komplikuje iz dana u dan. Građani Bihaća se u većini pridržavaju svih epidemioloških mjera i naredbi , međutim, ogorčeni su činjenicom da se iz ovog kantona u Sarajevo, dnevno ne može poslati više od 50 testova.

Obrada 50 testova dnevno je odluka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

HAJRUDIN HAVIĆ, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću

Načelnica mikrobiologije je shodno tome napravila raspodjelu prema broju stanovnika tako da je svaka općina odnosno svaki Dom zdravlja dobio svoju dnevnu kvotu koliko mogu poslati testova i mi odavno imamo problema s tim, tražimo da se to promijeni međutim niko nas ne pita za to.

Prema toj raspodjeli, Bihać dnevno može poslati 11 testova u Klinički centar.

ADEMIR JUSUFOVIĆ, direktor Doma zdravlja Bihać

To ukomponiramo u tih 11 mjesta a ostalih 5-6 mjesta ili 7 u zavisnosti koliko ima slobodnih mjesta taj dan se ,prema nalazu ljekara porodične ili Covid ambulante ,, ukombinuje da se pošalje u bolnicu u Bihać pa dalje za Sarajevo.

Još teža situacija je u Domu zdravlja u Ključu gdje zbog malog broja stanovnika dnevno mogu testirati samo tri pacijenta.

AIDA KURBEGOVIĆ, viša medicinska sestra HES Službe, Dom zdravlja Ključ

U to moramo uklopiti vankantonalna liječenja koja zahtjevaju test ne stariji od 48 sati i onda je to jako teško izvesti. Znači mi moramo danas, večeras ili ujutro uzeti test pa ga poslati u Bihać, pa onda on ide iz Bihaća u Sarajevo pa onda kad bude gotov ne možeš dobaviti nalaza.

Odluka Federalnog kriznog štaba prema kojoj se priznaju i antigen testovi koji se rade u Kantonalnoj bolnici u Bihaću je donekle olakšala situaciju. Međutim, postojanje licencirane laboratorije na području Unsko-sanskog kantona umnogome bi olakšalo borbu protiv KOVIDA-19, odnosno ovaj kanton imao bi i realniju sliku epidemiološke situacije.