Bosna i Hercegovina uskoro treba da dobije dozvolu za izvoz mesa goveda i ovaca u Maleziju i za to su već ispunjeni ključni uslovi traženi od strane ove zemlje, istaknuto je na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa ministrom unutrašnje trgovine Malezije Datuk Seri Saifuddin Nasutiion Ismailom.

Šarović je rekao da su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarija za veterinarstvo BiH, na traženje malezijske strane, već podnijeli zahtjev za odobrenje izvoza sa svim, do sada traženim odgovorima.

“Mi imamo potreban kvalitet i za nas je ključno da uspješno ispunjavamo evropske standarde, zbog čega imamo razvijenu trgovinu ne samo sa EU nego i sa Turskom i Rusijom“, naglasio je Šarović.

Sagovornici su se usaglasili da proces dobijanja dozvole za izvoz mesa treba kompletirati što prije kako bi domaći privrednici počeli sa izvozom mesa na ovo značajno tržište.

Dogovoreno je i preduzimanje koraka na ubrzanju stupanja na snagu ranije potpisanog Sporazuma o trgovinskim odnosima između BiH i Malezije, kako bi se, osim za meso, otvorila vrata trgovinskoj razmjeni i drugih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla.

Na sastanku je konstatovano da ukupna saradnja sa Malezijom ide uzlaznom putanjom, posebno u oblasti turizma. Godišnje Bosnu i Hercegovinu posjeti oko 20.000 malezijskih turista.