Projekat Cineplexx je završen i zvanično otvaranje multipleks kina Cineplexx u Sarajevu se očekuje krajem ovog ili početom narednog mjeseca, rekao je vlasnik i generalni direktor Europe grupacije Rasim Bajrović.

Novo multipleks kino nalazi se na Marijin dvoru u centru Sarajeva i prostire se na 5.000 kvadratnih metara.

“U toku su treninzi i edukacija tima koje će voditi najveće i najmodernije kino u regionu. Cineplexx BiH je opremljen najmodernijom i najsavremenijom kino tehnologijom, sa osam kino dvorana, kapaciteta više od 1.100 mjesta i biće hit za sve ljubitelje dobrog filma”, istakao je Bajrović.

Naglasio je da “grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina dobijaju još jedan atraktivan objekat u centru glavnog grada BiH od posebne važnosti za razvoj kino kulture, filmske industrije i novih mogućnosti u pogledu zapošljavanja koje se nude, posebno mladima”.

U partnerstvu sa upravom Cineplexxa iz Austrije i nesebičnu pomoć menadžmenta Sarajevo Film Festivala, hotelska grupacija Europe je polovinom prošle godine počela sa gradnjom poslovne zgrade povšine oko 5.000m2 neposredno uz hotel Holiday.

Cineplexx Sarajevo će biti i jedna od lokacija za SFF, koji služi kao zajednička platforma za filmski biznis cijele regije i šire, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u ovom dijelu Evrope.

Investicija, bez troškova zemljišta, premašuje 10 miliona KM. Projekt spaja rad i stručnost lokalnih kompanija s internacionalnom tehnologijom .