Do kraja sedmice biće usvojene izmjene i dopune Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u KS izazvanih koronavirusom, saopšteno je nakon sastanka ministra privrede Kantona Sarajevo Adnana Delića sa članovima nedavno formirane komisije za izradu Programa.

Ovim Programom je propisano da će Vlada Kantona Sarajevo, u skladu sa obezbijeđenim sredstvima, osigurati finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou Federacije Bosne i Hercegovine za mjesece u 2021. godini za djelatnosti kojima je rad znatno otežan, zbog posljedica uzrokovanih pandemijom.

Također je precizirano da Vlada može odlukom odobriti isplatu pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću na nivou FBiH subjektima kojima je svojom odlukom zabranila rad, i to za period trajanja ove zabrane.

U sastav komisije za izradu Programa ministar Delić je imenovao predstavnike akadmske i poslovne zajednice, nevladinog sektora, Skupštine Kantona Sarajevo, Ministarstva finansija i resornog Ministarstva privrede.

Na današnjem sastanku je istaknuto kako je ova komisija već značajno angažovana u izradi ovog programa, kako bi on što prije bio spreman za usvajanje Vladi KS, te time postao i upotpunosti operativan.

„Cijenim da će ovaj dokument biti razmatran i usvojen od strane Vlade KS do kraja ove sedmice, nakon čega će se pristupiti daljnjim aktivnostima u smislu njegove operacionalizacije, odnosno implementacije predmetnih finansiranja“, najavio je ministar Delić, te zahvalio članovima ovog radnog tijela na njihovoj ekspeditivnosti.