Za Banju Dvorovi kod Bijeljine 2019. godina bila je godina stabilizacije poslovanja i unapređenja investicionih aktivnosti, kažu iz ove ustanove. Nakon finansijskih problema, koji su doveli do velikog minusa i neisplaćivanja plata, u Banji kažu da je situacija sada mnogo bolja.

Radnici Banje Dvorovi redovno primaju platu i prema njima, kao i prema dobavljačima, izmirena su sva dugovanja. Prema riječima direktora ove ustanove, i ovu godinu će, kao i prethodnu, završiti „u plusu“.

„Generalno sa ovom godinom moramo biti zadovoljni, imali smo solidnu sezonu. Naš godišnji plan bio je negdje oko 1,4 miliona KM, prošle godine je bila realizacija 1,2 miliona, mi već imamo realizaciju milion i trista hiljada“, kaže direktor JU “Banja Dvorovi” Milorad Zekić.

Međutim, kako ističu, i dalje se razmatra opcija javno privatnog partnerstva. Prvi korak na tom putu je prelazak u akcionarsko društvo, što bi omogućilo ulazak investitora.

„Još su te aktivnosti u toku. Radi se na poslovima da javna ustanove pređe u akcionarsko društvo, dakle to bi bio sasvim drugi oblik organizovanja, možda korektniji, možda bolji način, eventualno, za sva dalja ulaganja“, dodaje Zekić.

U tome imaju podršku Grada, koji je stoodstotni vlasnik. Do tada, planirana je pomoć u uređenju i modernizaciji hotela.

„Ono što bi trebalo u narednom periodu uraditi je adaptirati i srediti spratove, promijeniti krevete. Gotovo svi spratovi su za renoviranje. Siguran sam da ćemo naći načina, da ili kroz kredit, ili donacije gradske uprave, ali siguran sam da ćemo opstati, raditi, isplaćivati plate“, navodi gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Početkom godine smanjen je broj radnika. S druge strane, ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja o pružanju usluga fizikalne medicine i rehabilitacije ove godine iznosi 280 000 maraka i povećan je za oko 40 odsto. Kroz Banju je prošlo više od 1 500 pacijenata.