Na planini Vlašić u rejonu sela Gostilj danas je uspješno realizirana vježba „Potraga 20“ u koordinaciji Službe traganja i spašavanja Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane Oružanih snaga BiH (OSBiH), Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) i Spasilačko koordinacijskog centra (RCC).

Prema scenariju vježbe, ultralaka letjelica žirokopter koja je letjela na ruti Sarajevo-Travnik-Banja Luka za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), nije sletjela u predviđeno vrijeme na aerodrom Banja Luka. Zadnja poznata pozicija tačke javljanja je Travnik. Prema propisanim procedurama u ovakvim situacijama angažira se služba traganja i spašavanja (STS) koja dežura 24 sata za potrebe BHDCA. Posada STS-a angažira se na direktan poziv RCC-a.

U vježbi su upotrijebljeni helikopter UH-1H iz STS-a i helikopter ‘Gazela’ kao dodatna letjelica za pretraživanje. Dodatni helikopter se angažuje po procjeni terena. Obično planinski teren zahtijeva dodatne kapacitete što je i simulirano u ovoj vježbi.

Brzom reakcijom kako je predviđeno propisanim procedurama helikopteri su upućeni u rejon pretraživanja, gdje je pronađeno simulirano mjesto pada letjelice.

Koordinacijom na terenu između posade helikoptera pristupilo se spašavanju i evakuaciji povrijeđenog prilikom čega su članovi obje posade pokazale profesionalizam u izvršavanju zadataka.

“Samo dobro obučene i uvježbane posade mogu odgovoriti zadacima ove vrste, jer svako slijetanje na terene nadmorske visine iznad 1.000 metara zahtijeva dodatnu obuku”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pri organizaciji vježbe, lokalno stanovništvo i vlasnik zemljišta na kojem je izvršena vježba su ponudili svu neophodnu pomoć, što govori i o spremnosti naših građana da podrže Oružane snage BiH u njihovim namjerama.

Vježbu je pratio vršitelj dužnosti direktora BHDCA Čedomir Šušnjar sa saradnicima, kao i pripadnici EUFOR LOT tima Rumunjske, navodi se u saopćenju.