Prijedlog izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kojim se ukida mogućnost da izabrani zvaničnici obnašaju više funkcija u isto vrijeme, podržan je od strane Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Predlagač ovih izmjena Izbornog zakona je poslanik Saša Magazinović, a kako je rekao prijedlog je uputio u proceduru zbog niza primjera duplih funkcija, npr. osoba koji su i poslanici i ministri što je, prema njegovim riječima, neprihvatljivo iz više razloga.

“Fizički je nemoguće raditi posao ministra i posao poslanika istovremeno. Gomilanje moći u jednoj osobi nije demokratski princip kome bi trebali težiti. S druge strane, niko tim osobama ne osporava da imaju podršku građana i da su osvojili mandat u parlamentima”, istakao je Magazinović.

Zbog toga, kako je rekao, ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona predviđa mogućnost da se mandat stavi u mirovanje. To bi značilo da ministar na bilo kojem nivou vlasti koji je osvojio mandat u zakonodavnom tijelu može taj mandat staviti u mirovanje. U tom slučaju funkciju poslanika obnaša prvi naredni kandidat sa liste, sve dok ministru traje mandat u izvršnoj vlasti.

Takođe, ovim zakonom se omogućava mirovanje mandata i kada nije razlog nespojivost funkcija. Radi se o tome da poslanik na bilo kojem nivou vlasti trenutno ukoliko ne obavlja svoju dužnost redovno prima platu i ne postoji način da se to uredi na drugačiji način.

Magazinović je rekao kako smatra da će usvajanjem ovog zakona u značajnoj mjeri biti smanjen opravdani animozitet javnosti prema osobama koje sticajem okolnosti obavljaju više funkcija istovremeno.

Naglasio je da ovo jedan od obrazaca ponašanja u političkom životu BiH koji treba biti neutralisan da bi se mogli nazvati demokratskim društvom.

O Prijedlogu zakona poslanici će se izjasniti na sutrašnjoj sjednici.