Jazz Fest Sarajevo ove godine predstavlja posebno festivalsko izdanje koje će publici od 19. do 21. novembra omogućiti da koncerte međunarodnih i domaćih umjetnika prati besplatno putem društvenih mreža i platformi, na zvaničnoj Facebook stranici i Youtube kanalu Jazz Festa.

 Jazz Fest Sarajevo otvorit će u četvrtak bh. pijanista Adis Sirbubalo solo koncertom snimljenim u sarajevskoj Vijećnici, na kojem će predstaviti repertoar tradicionalnih pjesama Bosne i Hercegovine i vlastitih, autorskih kompozicija.

Njegov koncert na Jazz Festu premijerno je predstavljanje samostalnog rada ovog muzičara koji je rezidentni umjetnik 24. Jazz Festa. Sirbubalo će zajedno sa Zaninom Berbićem i zatvoriti ovogodišnji festival također izvodeći tradicionalni repertoar iz naše zemlje.

Isti dan publika će moći pogledati i koncert iranskog virtuoznog umjetnika Kayhana Kalhora višestruko nominiranog za nagradu Grammy koju je osvojio 2017. godine.

Kalhorovo muziciranje na kemenčeu, tradicionalnom iranskom žičanom instrumentu, i njegove fascinantne improvizacije imale su krucijalan značaj za popularizaciju perzijske muzike na zapadu gdje je sarađivao sa velikim i važnim orkestrima poput Njujorške filharmonije. Danas je Kayhan Kalhor majstor klasične perzijske muzike i epitom je instrumenta koji svira.