Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine završena je nakon što je usvojen zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo zdravstva FBiH da izradi pravilnik o potrebnim uvjetima – odgovarajućoj stručnoj spremi osoblja, tehničkim i drugim preduvjetima prostora u laboratorijama u kojima se obavljaju genetička istraživanja o uzročnicima zaraznih bolesti opasnih po čovjeka.

Taj zaključak predložio je ranije Domu naroda Damir Marjanović, univerzitetski profesor, a delegati su ga danas bez diskusije podržali većinom glasova.

Prethodno su na sjednici, u okviru druge tačke dnevnog reda, glasanjem odredili članove zajedničke parlamentarne komisije koji će s imenovanim zastupnika iz Predstavničkog doma usuglašavati zakone i druge akte u situacijama kad dva doma usvoje eventualno na sjednicama neki zakon u različitim tekstovima.

To se u parlamentarnoj praksi i dešava, ne tako rijetko, kad u jednom domu, uz osnovni tekst akta, budu prihvaćeni amandman ili više njih te učine razliku, nekad samo tehničku, a nekad i suštinsku, u odnosu na prihvaćenu varijantu iz drugog doma.

Tada je jedna od poslovničkih mogućnosti da taj drugi dom ponovno zasjeda te i on glasanjem prihvati tekst s amandmanom, a druga mogućnost je da zajednička komisija usuglašava konačni tekst prijedloga zakona.

I usuglašenog, moraju ga još jednom odobravati na zasebnim sjednicama oba doma i tek tada se može proglasiti da je zakon donesen, odnosno da može stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama.

Nedavno je u oba doma Federalnog parlamenta odobren Prijedlog zakona o dopunama Zakona o budžetima u FBiH, koji treba da regulira pitanje finansiranja grada Mostara, ali je u jednom domu prihvaćen i sa suštinski različitim amandmanom delegatkinje Lane Prlić, zbog čega je usuglašavanje zakona neophodno.

Kao i godinama dosad, Federalni parlament je zakon te materije i naziva usvajao s ciljem da u Mostaru ne stanu finansijski tokovi jer Grad nije imao izabrano Gradsko vijeće.

U istoj formi je Zakon predložen i za 2021. godinu te je nalagao da gradonačelniku budu date ovlasti za proglašenje gradskog godišnjeg budžeta.

Međutim, Prlić je amandmanom tu nadležnost ‘namijenila’ Gradskom vijeću po njegovom formiranju budući da su Mostarci, nakon niza godina, u decembru prošle godine ponovno dobili mogućnost da učestvuju na lokalnim izborima.

Zastupnica Prlić je amandmanom propisala da period bez budžeta, do formiranja novoizabranog vijeća, premosti i omogući odvijanje finansijskih tokova u Mostaru odluka o privremenom finansiranju.

Današnjim kadrovskim kompletiranjem zajedničke parlamentarne komisije na sjednici Doma naroda, otvorena je mogućnost za eventualno usuglašavanje i tog zakona o finansiranju Mostara.

Inače je na ovoj sjednici prihvaćeno i nekoliko zakona, među njima Zakon o zaštiti okoliša u FBiH, koji će po riječima resorne federalne ministrice Edite Đapo, unijeti kvalitet u tu oblast jer između ostalog nalaže kontrolu okolinskog zagađenja već na samom izvoru.

Ova, osma redovna sjednica Doma, današnjim radom je okončana. Otvorena je pred Novu godinu, ali zbog kompleksnog dnevnog reda, u međuvremenu je održan još jedan dio 11. januara.