Skupština Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) usvojila je danas Program obilježavanja Dana tog kantona, u sklopu kojeg će 31. augusta biti održana i svečana sjednica tog tijela te dodijeljena javna priznanja ZDK-a.

Na današnjem su zasjedanju usvojeni izvještaji o radu Tužilaštva, Suda i Pravobranilaštva ZDK za 2019. godinu, za koje nije bilo izvjestilaca.

Kako je objasnio predsjedavajući SZDK Ćazim Huskić, a zbog kontakata sa zaraženim koronavirusom, izvjestioci za spomenute izvještaje nisu bili u prilici da zastupnicima na sjednici obrazlože i njihove sadržaje te odgovaraju na pitanja.

Zastupnici će, naveo je Huskić, odgovore na sva postavljena pitanja naknadno dobiti u pisanoj formi.

Većinom glasova usvojen je i Izvještaj o radu te poslovanju u 2018. godini Univerziteta Zenica (UNZE), sa predloženim Programom mjera za poboljšanje rada i poslovanja UNZE-a, za koji je resorni ministar obrazovanja Spahija Kozlić istakao da ga je bilo potrebno izraditi zbog poboljšanja samog nastavnog procesa, ali i zbog toga što se ta ustanova, uglavnom, oslanja na finansiranje iz budžeta ZDK-a.

Program mjera, koji je zajedno sa izvještajima usvojen, navodi Kozlić, tiče se samo finansijskog dijela te “ne zadire u akademska pitanja“.

-On je, naprosto, urađen zbog toga što je izvještaj o radu UNZE-a u Ministarstvo i Vladu ZDK dostavljen bez određenih prijedloga, koje u stvari, treba popraviti. U izvještaju se navode sumnje u zakonitosti nekih postupaka na UNZE-u, posebice nepostojanje pravilnika o reprezentaciji. Isto tako, u pitanju je način isplate poreza na određene komisije – kazao je Kozlić.

Ministarstvo i Vlada ZDK, dodao je, čvrsto stoje iza UNZE-a, ali to “nipošto ne znači i da se budžetska sredstva mogu trošiti bez uvida od strane Ministarstva i Vlade ZDK“.

Ministar Kozlić smatra da treba naći način za motivisanje i podsticaj nastavnicima da se bave naučno-istraživačkim radom, između ostalog i zbog toga što “svake godine pada broj studenata i UNZE treba nalaziti dodatne izvore prihoda“.

U dijelu izvještaja o “akademskom radu“ UNZE-a, rektor Damir Kukić je podvukao kako su ustanovili da je ta godina bila “vrlo kritična kada je u pitanju plan upisa“.

  • Dakle, u 2018. godini mi smo zabilježili ogroman pad upisa novih studenata. On je išao preko 500, tako da smo prvi puta u povijesti našeg univerziteta ‘pali’ ispod broja 5.000. Nastojali smo taj trend zaustaviti otvaranjem novih studijskih programa i to smo uspjeli. Sa zadovoljstvom mogu reći da je taj trend prepolovljen u 2019. godine – podvukao je Kukić.

On je napomenuo da su ove godine na oko 68 posto prijava, što je otprilike na prošlogodišnjem nivou, uprkos tome što je ove godine 15-18 posto manje srednjoškolaca završilo obrazovanje.

Po skraćenom postupku, zastupnici su usvojili i izmjene Zakona o porezu na promet nekretnina ZDK.

Izmjenama se precizira taj zakon, koji je usvojen u prošlom sazivu SZDK, a po kojem se mladi, starosti između 18 i 35 godina te koji duže od godinu dana imaju prijavljeno prebivalište na području tog kantona, oslobađaju plaćanja poreza na promet nekretnine za rješavanje stambenog pitanja.

Pravo na oslobađanje poreza moguće je ostvariti za kupnju prvog stana ili kuće površine do 80 kvadratnih metara ili zemljišta za gradnju kuće do 600 kvadratnih metara.