Utakmice Lige šampiona i Lige Evrope počeće minutom šutnje u čast Diega Armanda Maradone, jednog od najboljih fudbalera svijeta svih vremena, koji je danas preminuo u Argentini.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) saopštila je da će biti održana minuta šutnje uoči svih utakmica Lige šampiona i Lige Evrope, koje se igraju večeras i u četvrtak.

Minuta šutnje održaće se i pred duele italijanske Serije A ovog vikenda, a fudbaleri Napolija, kluba u kojem je Maradona proveo najslavnije trenutke karijere, nosit će crne trake u sutrašnjem duelu Lige Evrope protiv Rijeke.

Iz Ureda argentinskog predsjednika saopteno je da će biti proglašena trodnevna žalost u zemlji.

Legendarni Argentinac preminuo je danas od posljedica srčanog udara u svom domu u Tigreu.

Maradona je rođen 30. oktobra 1960. godine u Buenos Airesu. Tokom blistave karijere igrao je za Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelonu, Napoli, Sevillu, Newell’s Old Boys. Karijeru je okončao u Boca Juniorsu 1997. godine. Bavio se i trenerskim poslom, a najozbiljniji angažman imao je od 2008. do 2010. godine, kada je vodio reprezentaciju Argentine.

Sa nacionalnim timom Argentine, kao igrač, postao je svjetski šampion 1986. u Meksiku. U dresu reprezentacije odigrao je 91 utakmicu i postigao 34 gola.