Iako u Bosni i Hercegovini nije zabilježen nijedan slučaj zaraze korona virusom, njegove posljedice osjećaju brojne kompanije koje sarađuju sa Kinom. Privrednici strahuju, da će ostati bez repromaterijala koji dobijaju iz Kine, zbog čega su upitni njihovi ranije dogovoreni poslovi sa kompanijama iz Evropske unije. Ugroženo je nekoliko stotina kompanija u BiH, a potencijalni iznos novčane štete mjeri se u milionima maraka.

Zbog epidemije, u Kini je zatvoreno mnoštvo fabrika koje potrebni repromaterijal isporučuju firmama u Bosni i Hercegovini. Ukoliko uskoro ne počnu sa radom, naši proizvođači mogli bi se naći u velikim problemima, jer bi, ako ne žele da ugroze dogovorene poslove sa evropskim partnerima, nedostajuće sirovine morali nabavljati na drugim tržištima po nekoliko puta većim cijenama. Jedna od takvih firmi je Megamont iz Čelinca koja za renomirane evropske kupce proizvodi dijelove za kućanske aparate i autoindustriju.

VINKO DŽOMBIĆ, direktor “Megamonta”, Čelinac

„Za ove komponente što mi nabavljamo u Evropi skoro da nema proizvođača i ako nešto ima oni su daleko skuplji po par puta“.

U „Elektroprivredi BiH“ kažu da koronavirus neće dovesti u pitanje izgradnju najvrednijeg poslijeratnog projekta u zemlji – Bloka 7 u Tuzli, koji bi u martu trebali početi graditi kineski radnici. Ovaj projekat vrijedan 1,8 MLD KM kreditira Izvozno-uvozna banka Kine.

SENAD SALKIĆ, JP Elektroprivreda BiH

„Ova dešavanja sa Korona-virusom i epidemijom kojoj svjedočimo ovih dana vjerovatno će malo uticati na tu dinamiku. Koliko u ovom momentu ne možemo tačno procijeniti“.

Podaci o uvozu robе iz Kine za prvi mjesec u ovoj godini ukazuju na blagi pad.

„Uvoz iz Narodne Republike Kine u januaru ove manji je za 5,17 odsto odnosno za dva miliona i 400 hiljada KM u odnosu na januar 2019.godine“.

Da će štete biti to je sigurno. Ono što se ne zna je u kom iznosu.

VJEKOSLAV VUKOVIĆ, predsjednik STKBiH

„Posljedice virusnog djelovanja ćemo osjetiti u svakom slučaju. Efekte tog pada ne možete mjeriti tek tako. Za mjesec dana. Dakle cijeli svijet se sada zapravo potresao. Niko ne iskače još uvijek sa tim pokazateljima“.

Za razliku od sirovina čiji uvoz ne odstupa puno, kada je riječ o robi koja se iz Kine naručuje internetom, tu je zabilježen ogroman pad. Na nju se i znatno duže čeka.

RATKO KOVAČEVIĆ, portparol UIOBiH

Razlog između ostalog su i otkazani brojni letovi kojima je ta roba stizala iz kine u Evropu, tako da sada praktično kada neko naruči određenu robu puno duži je period čekanja da ta roba srtigne u našu državu u odnosu na vremenski period prije“.

MMF upozorava da bi koronavirus ove godine mogao negativno uticati na privredni razvoj na globalnom nivou ukoliko se ne obuzda epidemija, jer od kineske privrede, koja čini gotovo petinu svjetske ekonomije, direktno ili indirektno mnogi zavise.