Nakon Doboja, Bijeljina je drugi grad u Republici Srpskoj u kojem je počeo sa radom informacioni sistem “eBebe”. Do sada je u ovom gradu na ovaj način u matičnu knjigu rođenih upisano 11 beba.

Roditelji novorođenčadi u Bijeljini više neće morati da posjećuju matičnu službu kako bi dijete upisali u Matičnu knjigu rođenih. Umjesto toga, sve će se završavati u bolnici “Sveti vračevi”, a dokumente će dobiti na kućnu adresu.

“Prijave koje stižu iz bolnice, Gradska uprava dobija, već je dobijeno nekih 11 prijava”, ističe Ljubica Mlađenović iz Gradske uprave Grada Bijeljina.

Kako kaže, zatim te prijave odlaze u CIPS, u MUP RS, gdje se obrađuje, dobije se JMBG i šalje se nazad u matični ured.

“Postoje aplikacije na osnovu kojih roditelji mogu da utvrde dokle je stigao proces”, dodaje Mlađenović.

Ministar za visoko obrazovanje i informacione tehnologije RS Srđan Rajčević istakao je da je informacioni sistem “eBebe” do sada zaživio u većem dijelu porodilišta u entitetu.

“U sistemu ‘eBeba’ imamo već sedam porodilišta, ostalo je nekih pet porodilišta u RS kako bi ispunili cilj koji smo definisali na sjednici Vlade prije mjesec dana, a to je da do 31. avgusta imamo sva porodilišta u RS, što privatna, što javna, u sistemu ‘eBebe'”, naglašava Rajčević.

Cilj projekta je da se olakša procedura i sticanje statusa novorođenčadi, a u bolnici u Bijeljini najavljuju da će nastojati da zaokruže cjelokupnu uslugu izdavanjem i elektronske zdravstvene knjižice.