U Sarajevu su okončani skupovi koji su danas održavani. Riječ je o Povorci ponosa, trećoj po redu u našoj zemlji, čiji je cilj upozoriti na prava LGBTIQ osoba u BiH.

Istovremeno, održavan je i “kontra skup”, odnosno prosvjed koji se protivio Povorci ponosa, a u organizaciji političke stranke Vjera, narod, domovina.

Sarajevo je danas osiguravalo više od 1000 pripadnika snaga sigurnosti.

I jedan i drugi skup su protekli mirno i bez incidenata.

Iz Povorke ponosa su skup zaključili veseljem i pjesmom i poslali poruke.

Okupljenima se obratio aktivist i član Organizacijskog odbora Bh. povorke ponosa Amar Ćatović zahvaljujući se svima koji su danas pružili podršku na različite načine.

“Mi danas šetamo za sve one koji nisu mogli biti ovdje, a bili bi da živimo u slobodnijem društvu. Prije dvije godine održana je prva povorka gdje smo kroz vidljivost pokazali borbenost, prkos i ponos. Svjesni diskriminacije, nasilja i govora mržnje – pružamo otpor i jasno poručujemo da je dosta! Nakon dvije godine smo ponovo tu, ali ovaj put u pandemiji koja je pogodila cijeli svijet. LGBTQ osobama ovo je donijelo još nasilja i mržnje”, rekao je Ćatović.

Dodao je kako se LGBTIQ osobe svakodnevno susreću s mobingom, diskriminacijom, nasiljem i problemima u svim sferama društva.

Prosvjed protiv Povorke ponosa, održan pod sloganom “Djela, ne samo riječi! Borba za istinu i pravdu”.

Javio se i čelnik stranke koja je organizirala prosvjed, Sanin Musa.

“Koristimo građansko i demokratsko pravo da izrazimo svoj bunt. Svaka akcija podrazumijeva reakciju. Ovo je reakcija na LGBT osoba, a već imamo i dva nova slova – I i Q. Želimo da kažemo veliko ne sa tri uskličnika njihovom načinu života, njihovim ‘vrijednostima’. One nam se agresivno i radikalno naturaju. Jedno veliko ne uvođenju njihovih standarda u udžbenike iz kojih bi naša djeca trebala učiti i ne uvođenju u zakonsku proceduru”, rekao je.

Komentirao je novinarsku opasku da većina država nastoji poštivati prava i slobode LGBTIQ osoba.

“Ne sporim njihovo pravo izbora. Ovo je demokratski sustav i svatko ima pravo iskazati ono što smatra normalnim, a da pri tom nikog ne ugrožava. Ne može nitko osporiti i naše pravo, bez obzira na svijet i Europu. Svugdje gdje se nametala LGBTIQ populacija bilo je otpora i prosvjeda. Ima ih i danas. U Hrvatskoj su kao članici Europske unije fizički napadnuti sudionici tog tzv. pridea”, kazao je Musa.

Detaljnije o zbivanjima u Sarajevu danas: OVDJE i OVDJE