Prestižna manifestacija, jubilarni 20. Večernjakov pečat, održana je večeras istovremeno u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini i regiji.

Osoba godine u BIH je 12 članova svjetskog programa za hranu UN-a, a koji su rodom iz Bosne i Hercegovine. Svjetski program za hranu je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir. Organizacija pomaže više od 100 milijuna ljudi u 88 ratom, siromaštvom i glađu pogođenih država. Denis Ćorić iz Mostara, Aida Filipović iz Sarajeva, Zlatan Milišić iz Sarajeva, Dragica Pajević Alp iz Banje Luke, Dragan Močević iz Mostara, Davorka Garagić iz Tuzle, Snježana Leovac iz Sarajeva, Alen Hodžić iz Cazina, Nataša Nadaždin iz Mostara, Mirjana Kavelj iz Sarajeva, Asja Hadžihasanović iz Sarajeva i Marija Vučina iz Stoca učinili su BiH ponosnom i zasluženo su ponijeli titulu Osobe godine u BiH.

Osoba godine u svijetu je Joe Biden, nagradu primio američki veleposlanik u BiH.

Čuvar granice EU

Europska osoba godine je Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, koji čuva granice Unije i odlučno rješava probleme.

Posebno priznanje za iznimna sportska dostignuća dobio je Zlatan Ibrahimović.

Sportaš godine je Bojan Bogdanović.

Nagradu za Gospodarski uspjeh godine dobio je Saša Trivić. Trivić je predsjednik Unije udruga poslodavaca Republike Srpske.

Gospodarstvenik godine je Nikola Franjić iz Viteza, najuspješniji poduzetnik u djelatnosti staklarstva u regiji, koji je u prošloj pandemijskoj godini ostvario rekordan prihod.

Večernjakov pečat za Zvijezdu godine dobila je Arija Rizvić,  pobjednica HRT-ova showa “Zvijezde pjevaju”, rođenoj Banjalučanki koja je režirala predstavu o roditeljima u ratu izbjeglima iz Banje Luke.

Umjetnikom godine proglašen je Dino Merlin.

Prošle godine BHRT je slavio 75. rođendan, dok ove godine HRT slavi 95. rođendan radija i 65. rođendan televizije. Sve to bila je prilika da posebno priznanje Večernjakovog pečata ode u ruke dvojice generalnih direktora dviju televizija. U studiju BHRT-a u Sarajevu šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec priznanje je uručila generalnom direktoru  BHRT-a Belminu Karamehmedoviću. U studiju HRT-a, generalnom direktoru Kazimiru Bačiću priznanje je uručio glavni urednik Večernjeg lista iz Zagreba Dražen Klarić.

Međureligijski dijalog

Pečat za znanost dobila Anela Zorlak, koja je otvorila prvo genetičko savjetovalište u Sarajevu i koja se bavi istraživanjem rijetkih oboljenja u BiH.

Predsjednik Uprave HT-a Vilim Primorac uručio je Večernjakov pečat za medicinu Draganu Piljiću, šefu Odjela za vaskularnu kirurgiju UKC-a Tuzla, po kojem je nazvana u svijetu jedinstvena metoda za operaciju trbušne aorte.

Nagradu za Međureligijski dijalog pripala je igumanu Danilu Pavloviću.

Političar godine je Mario Kordić, aktualni gradonačelnik Mostara. Priznanje mu je uručio njegov prethodnik bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je istaknuo da mu je čast dodijeliti ovu nagradu.

„Siguran sam da samo tolerancija, suživot, razumijevanje onog drugog i drukčijeg, samo dijalog može učiniti ovo društvo boljim,  i na tom cilju sam ustrajan i predan u svom mandatu“, kazao je Kordić te se zahvalio na nagradi.

Nagradu Pothvata godina dobila je Snežana Ružičić, načelnica Jezera na Zemlji, po kojem je krater na Marsu dobio ime.

Večernjakov pečat za Humanost pripao je Sajiri Poljo i posthumno njezinim herojima Mariju Biliću i Vehidu Đulanu.

Pečat za Uspjeh godine pripao je Izetu Buči.

Oni su ponos zemlje

 U kategoriji Ponos BiH posebno priznanje dobili su Heroji u bijelom. Nagradu im je uručila Valentina Rupčić, zamjenica direktora Večernjakovog pečata i predsjednica Ocjenjivačkog suda naglasivši veliko hvala u ime svih koji su preboljeli koronavirus.

Uspješne osobe iz Bosne i Hercegovine i regiona okupili su se na dodjeli nagrada Večernjakov pečat. Partneri u projektu su dva javna medijska servisa, Radiotelevizija Bosne i Hercegovine i Hrvatska radiotelevizija.

Manifestacija se održala pod motom “Dvadeseti za dvadesetu”, jer Večernjakov pečat ove godine obilježava 20 godina postojanja.