U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras će biti održana Svečana akademija povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Fondacije “Alija Izetbegović”, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Akademiju možete pratiti na programu BHT1 od 20.00 sati.

Na današnji dan, prije 29 godina, građani Bosne i Hercegovine su gotovo dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da žele živjeti u nezavisnoj državi.

Građani su glasali odgovarajući na jedno pitanje “Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Referendumu je pristupilo 2.073.568 glasača, što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto, a gotovo svi koji su izašli na referendum glasali su za nezavisnost, a samo 0,3 posto ili 6.037 osoba glasalo je protiv.

Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljenje građana ka budućnosti zemlje.

Od tada se 1. mart smatra jednim od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, položili su cvijeće na mezarju Kovači. Čestitali su građanima BiH Dan nezavisnosti tokom obilaženja spomen lokacija u Sarajevu.