Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez rekao je kako je uvažen prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva da se tri dana u sedmici (ponedjeljak, srijeda i petak) od 9 sati do 13 sati vani mogu kretati osobe starije od 65 godina, a utorkom , četvrtkom i subotom, od 14-20 sati dozvoljeno je kretanje za mlađe od 18 godina.

Mjere podrazumijevaju potpunu zaštitu, nošenje maski i držanje distance.

U protekla 24 a sata testirano 798 naših sugrađana i jako dobra informacija koja nas veseli – imali smo samo 2 slučaja i ovo je ohrabrujući podatak. Opreznosti nikada kraja, ali i nadamo se da će se ovaj trend nastaviti, kako bismo i dalje mogli nastaviti sa ublažavanjem mjera.

Zamolio je sve e da i dalje ostanu disciplinovani, da se poštuje socijalna distanca, nošenje rukavica i maski.

Inače, u FBiH ukupno je testirano 12773 osoba i 786 je bilo pozitivno do sada. Trenutno su 533 aktivna slučaja”, rekao je Čerkez.

Objasnio je da se do broja aktivno oboljelih dolazi, kada se od ukipnog broja oduzme broj oporavljenih -221 i umrlih-32.

U protekla 24 sata imamo 41 oporavljenog i u tom pogledu se krećemo ka pozitivnom trendu koji ostvarujemo. Broj umrlih 32. U FBiH 62 pacijenta su hospitalizirana a 8 je na respiratorima.

Pred nama je vikend, ponavljamo molimo sugrađane da se tokom vikenda pridržavaju naredbi i svih mjera i da ne komplikujemo situaciju koja ide u dobrom smjeru”, rekao je Čerkez.

Najavio je i neka popuštanja u otvaranju prodavnica poslije 1. maja.

Obraćanje predstavnika federalnih institucija možete gledati na našem portalu i Youtube kanalu: