U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je ukupno 706 uzoraka od kojih je jedan pozitivan na Covid-19. Riječ je o muškoj osobi, povratniku iz Finske. Potvrđen je jedan smrtni slučaj u Hercegovini, a preminuo je nulti pacijent iz Livna koji je duži vremenski period bio na bolničkom liječenju, saopštio je član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar.

Do danas je u Federaciji BiH na koronavirus testirano ukupno 24 hiljade 15 uzoraka, a infekcija virusom korona je potvrđena kod 994 osobe.

Najteža situacija još uvijek je u Hercegovačko-neretvanskom (HNK) i Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), koji imaju najviše zaraženih. U HNK je na koronavirus pozitivna 261 osoba, a u ZDK je 238 pozitivnih.

Pehar je istakao da u protekla dva dana u ZDK nije registrovan nijedan novi slučaj, što ukazuje da su dva najveća žarišta u Maglaju i Žepču u dobroj mjeri pod kontrolom.

Na bolničkom liječenju su 34 pacijenta oboljela od Covid-19 od kojih je jedan priključen na respirator.

Pehar je rekao da Federacija BiH proteklih dana bilježi porast ozdravljenih i pad aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Zaključno sa današnjim danom, ukupno je oporavljena 691 osoba, a trenutno je 267 aktivnih slučajeva. Dosad je potvrđeno ukupno 36 smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu s infekcijom virusom korona.

Pehar je istakao da aktuelna epidemiološka situacija u Federaciji BiH pokazuje da mjere koje se provode daju dobre rezultate, te da se pokazalo kako se odgovornim ponašanjem širenje koronavirusa može držati pod kontrolom.

On je pozvao građane da se ne opuštaju i da u predstojećem periodu nastave poštivati propisane mjere zaštite.

Press konferenciju možete gledati na našem portalu i YouTube kanalu BHRT-a.