Napodručju FBiH mlađi od 18 godina moći će se voziti s roditeljima u automobilu, a stariji od 65 godina će u periodu od ponedjeljka do petka od 8 do 12 sati moći otići po penzije, rečeno je na pres konferenciji Kriznog štaba FBiH.

Mlađi od 18 mogu s roditeljima u automobil, stariji od 65 će od ponedjeljka do petka naredne sedmice od 8 do 12 sati moći po penzije, rekao je član Kriznog štaba i načelnik FŠCZ Fahrudin Solak.

Pozvao je ostale građane da u tom periodu ne izlaze, kako bi se stariji građani mogli kretati.

“Apeliramo na druge građane da izbjegavaju u to vrijeme odlaziti u trgovine, pošte, banke… Na taj način mi nećemo ugrožavati njihovo  zdravlje”, rekao je Solak.

Solak je rekao i da će se od naredne sedmice dozvoliti rad prodavnicama bijele tehnike jer je Federalni štab dobio mnogo upita građana o tome.

“Tako će svi građani kojima se pokvari neki električni uređaj u kući moći isti i zamijeniti“, dodao je.

Opovrgao je glasine o uvođenju totalnog katantina, ali je rekao da se o tome razgovaralo i da bi to bila krajnja mjera.

Solak je istakao da su prema Ministarstvu zdravstva FBiH uputili zaključak da razmotre Odluku o 28-dnevnoj karanteni u Studenskom domu Bjelave u slučaju negativnih nalaza na koronavirus za studente iz Italije te da im se omogući kućna izolacija od 14 dana.

Pratit ćemo situaciju i donositi nove mjere. Potpuna zabrana kretanja je krajnja mjera i ukoliko nijednom drugom mjerom ne budemo mogli spriječiti širenje zaraze, to će biti posljednja mjera , rekao je Solak.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez rekao je da je danas do 16 sati 289 potvrđenih slučajeva koronavirusa u FBiH ,a da je tokom dana od testiranih, 41 osoba pozitivna na koronavirus. Rekao je kako se stanje može pratiti na web stranici www.covid-19.ba.

Svakodnevno pratimo situaciju i najvažnije danas je da je došlo do određenih promjena u režimu kretanja osoba preko 65 godina, rekao je Čerkez i pozvao građane da poštuju mjere zaštite i izolacije.

Obraćanje predstavnika federalnih institucija možete gledati na našem portalu i Youtube kanalu: