Insistiram da se u ponedjeljak izglasa nepovjerenje Vladi KS ili prihvati ostavka, kazao je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić koji je jučer podnio ostavku na svoju poziciju.

Podnio sam ostavku predsjedavajućem skupštine. Moja ostavka je u skladu sa zakonom o Vladi. Uslijedila je nakon što je 18 zastupnika podnijelo zahtjev za nepovjerenje Vladi. Ovim želim ubrazti proces formiranja nove Vlade pogotovo zbog pandemije.

Želim dati podršku da se što prije donese odluka o novoj Vladi, istakao je Nenadić.

Cilj mi je uspostavljanje nove i funkcionalnije Vlade. Ja pokušavam na odlasku uspoistaviti novu praksu. Želim staviti interes građana na prvo mjesto. Ovo je treći sastav vlade u proteklih godinu i četiri mjeseca. Evidentno je da je došlo do promjene većine u skupštini i odlučio sam se na ovaj čin jer znam da ima većina na izglasavanje nepovjerenja Vlaadi.

Preuzeo sam odgovornost i u samoj Vladi KS, a to se smatra da su podnijeli ostavku i svi ostali članovi vlade, kazao je on.

Vlada je izgubila povjerenje jer prijedlozi nisu mogli biti podržani u skupštini zbog promjene većine.

Svi smo svjesni da je situacija na terenu složena. Ja sam zatražio da predsjedavajući skupštine uputi ovu ostavku odmah u proceduru. Jasno se kaže da sam ja i u okviru ostavke računao na situaciju da može doći do politiziranja tako da se tamo jasno kaže da ako Skupština ostaju pri proceduri izglasavanja nepovjerenja da ću ja ostati pri ostavci.

Obraćanje ste mogli pratiti ovdje.

Podsjetimo premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić podnio je pismenu ostavku predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Mirzi Čeliku.

U skladu sa čl.12. st.3. Zakona o Vladi Kantona Sarajevo, podnošenjem moje ostavke, smatra se da su ostavku podnijeli i svi članovi Vlade. U slučaju da Skupština KS ipak ostaje pri pokrenutoj proceduri izglasavanja nepovjerenja Vladi Kantona, ovim povrđujem da sam saglasan i sa tom procedurom i da ću u tom slučaju, ostavku podnijeti odmah po izglasavanju, u skladu sa čl. 11. Zakona o Vladi Kantona Sarajevo.

Molim Vas da u skladu sa čl.12. i 13. Zakona o Vladi Kantona Sarajevo, ovu ostavku odmah uputite u daljnju proceduru i potvrđivanje od strane Skupštine Kantona Sarajevo, stoji u saopštenju.

U skladu sa članom 13. Zakona o Vladi Kantona Sarajevo, dužnost premijera i poslove iz svoje nadležnosti članovi Vlade i ja u funkciji premijera, obavljat ćemo savjesno i odgovorno do imenovanja nove Vlade Kantona Sarajevo“, kaže se, između ostalog, u tekstu ove ostavke.