Završena je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, n kojoj je obavljena rasprava o izmjenama Zakona o PDV-u, Zakonu o smanjenju plata zvaničnika, dok nije bilo saglasnosti poslanika oko razmatranja mjera štednje u institucijama BiH po hitnoj proceduri. Sutra u 9.30 nastavak sjednice.

Zakon o smanjenju plata zvaničnika – “populistički”

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavili su raspravu o Prijedlogu zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH kojeg su predložili poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut te poslanica Nezavisnog bloka Aida Baručija po hitnom postupku.

Poslanica Marinković-Lepić rekla je da je ovo prilika da pokažemo odgovornost i solidarnost jer je predloženo da se zvaničnici u bh. institucijama odreknu plate u iznosu od 20 posto i da se ta sredstva usmjere u poseban fond koji će ustanoviti Vijeće ministara BiH i iz kojih će se sredstva koristiti isključivo za saniranje ekonomskih posljedica.

Kako će fond čije uspostavljanje predviđa ovaj zakon trošiti sredstva i ima li ustavne nadležnosti za to pitao je poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Predrag Kožul upozoravajući da je BiH imala iskustvo šta se događa kada medicinsku ili bilo koju drugu opremu nabavljaju nekompetentni ljudi.

Snježana Novaković-Bursać(SNSD) nazvala je ovaj zakon populističkim napominjući da on nema ni ustavnog osnova niti šanse da bude implementiran, te je bez ulaženja u to može li se smanjiti plata ili ne za nju, kaže, neprihvatljivo formiranje bilo kakvog fonda.

Nikola Lovrinović(HDZ) podsjetio je da se duže vrijeme predlažu ovakva rješenja koja se tiču primanja izabranih i imenovanih zvaničnika, mjere koje se predlažu su populističke te je predložio da ono što se uštedi na plaćama visokorangiranih zvaničnika rasporedi i usmjeri na policajce, službenike i namještenike.

Napominje da ukoliko se nastavi sa ovakvom praksom u Sarajevu će moći raditi samo Sarajlije jer stručni saradnici, službenici i namještenici “ne mogu uopće živjeti od ovog novca, niti mogu doći na posao, niti imaju plaćen prijevoz ako su udaljeni manje od 80 kilometara”.

Predstavnički dom PSBiH završio je zasjedanje i nastavit će zasjedanje sutra u 9.30.

O mjerama štednje u institucijama BiH-u drugom krugu

Poslanici razmatraju zahtjev poslanika Damira Arnauta da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH uslјed pandemije te izmjene Zakona o plaćama i naknadama koje predlažu poslanici Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović.

Damir Arnaut je rekao kako se ovim zakonom radi posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa uvode najradikalnije mjere štednje u institucijama BiH od Dejtona do danas. Predloženo da se sve uštede usmjeravaju u borbu protiv korona virusa, za sve zaposlene da se ukinu regresi i sve naknade, za izabrane zvaničnike dtmilacije, topli obrok, prekovremeni rad, dnevnice, ukidaju se tjelohranitelji za sve, osim za članove Predsjedništva BiH članova Vijeća ministara i predsjednika suda BiH …

Prijedlog je dostavljen 30. marta, na početku pandemije,a Kolegij je odbio zahtjev Kluba Naša stranka-Nezavisni blok.

Za to vrijeme funkcioneri u BiH i pored nezasjedanja parlamenta , i pored svih ograničenja koristili su reprezentaciju, službene telefine i vozali u limuzinama sa rotacijama. To je platila ianako posrnula privreda.

“Juče u Kantonu Sarajevo naplaćemo blizu milion KM prekršajnih kazni od građana jer nisu nosili maske, prljave rukavice, što su bračni parovi hodali na razmaku od manjr 1,5 metara . Za to vrijeme su funkcioneri su čak i u ovom restoranu u PSBiH jeli, vjerovatno na reprezentaciju. Restoran u PSBiH radi i otvoren je iako nema ni baštu, ni terasu.I to je sramota, jer vrlo dobro znamo da je dozvoljeno samo onima koji imaju i bašti u terasu. Zakon je zato hitan. Ove privilegije treba ukinuti danas,rekao je Arnaut.

Međutim, nakon glasanja, 22 je bilo za hitnu proceduru,11 protiv ,jedan suzdržan, postojala je opća, ali nije bilo entitetske većine, te će s eo hitnosti ovog zakona izjašnjavati u drugom krugu.

Izmjene Zakona o akcizama

Nakon glasanja, poslanici su odlučili da će izmjene Zakona o akcizama razmatrati po hitnom postupku. Upućen je u proceduru 2, aprila.

Predlaže se ukidanje akciza na alkohole koji se koriste za nabavku dezinfekcionih sredstava, čija potrošnja je povećana, rekla je Aida Baručija.

Tokom rasprave poslanica Baručija je istaknula da je zakon potrebno usvojiti zbog potrebe za dezinfekcijskim sredstvima, a posebno je zbog popuštanja mjera potrebno još više tih sredstava kako bi se ispoštovale preporuke kriznih štabova. Zakonom bi se olakšalo bh. proizvođačima proizvodnja tih sredstva, ocjenjuju predlagači zakona.

Šemsudom Mehmedović je rekao kako je denaturisani alkohol potreban za proizvodnju dezinfekcionih sredstava i u Srbiji oslobođen trošarina.

Završena rasprava o Zakonu o PDV-u

Sa 24 glasa za,9 protiv i 2 uzdržana, uz opštu i entitetski većinu, poslanici Predstavničkog doma pSBiH, odlučili su da izmjene Zakona o PDV-u razmatraju po hitnoj proceduri.

Denis Zvizdić je u obrazloženju izmjena Zakona, između ostalog rekao kako izmjena predviđa i da Vijeće ministara BiH može sa prvobitnih 90 dana produžiti rok na dodatnih 90 dana, daje mogućnost Vijeću ministara BiH kao izvršnom organu vlasti u BiH da može brzo da reaguje .

Jasmin Emrić(A-SDA) smatra da su rokovi od 90 dana kratki,ako se suštinski želi pomoći privredi. Ne podržava usvajanje na ovakav način, te predlaže da se u Zakon uvrsti da se prijava obveznika podnosi do kraja mjeseca po isteku poreskog perioda.

Nermin Nikšić (SDP) smatra da se sva odgovornost prebacuje u ovom sučaju na Vijeće ministara BiH , što bi, kakoje rekao, bilo normalno da vlast u BiH funkcioniše normalno.

Mirko Šarović (SDS) podržao je predložene izmjene Zakona, kao i Branislav Borenović (PDP), podsjetivši da političke stranke u VM koje imaju većinu neće podržati ove izmjene.

Nenad Stevandić (SNSD) govorio je o UIO BiH koji je protiv ovakvog rješenja, te rekao se iz prihoda od PDV vrši raspodjela prihoda.

Jakov Galić (SP) smatra da je ovo možda neka spasonosna mjera, ali ne i pomoć u situaciji u kojoj se realni sektor nalazi.

Dragan Mektić je u ime Kluba SDS i PDP tražio15-minutnu pauzu, jer u sali nema nikoga iz Vijeća ministra BiH. Predsjedavajući Nebojša Radmanović je napomenuo da je sjednici prisustvovao predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i dao pauzu.

Nakon pauze, Radmanović je rekao kako će Tegeltija biti na sjednici iza 15 sati.

Žestoka rasprava na liniji SDA-HDZ

Nikola Lovrinović (HDZ) je rekao da se do rješenja može doći samo dogovorom. te rekao da je Mektić u pravu da je bilo više inicijativa.

“Krajnje je vrijeme da iz SDA kažu jesu li ili nisu parlamentarna većina. Ako jesu, ne treba davati VM nikakve alate,nego ih poduprijeti u njihovom radu”, rekao je Lovrinović.

Lovrinović je potom rekao kako ne govori u ime HDZ već u lično ime, krenuvši da elaborira višedecinijsko iskustvo sa SDA, počev od 90-ih godina:

Čekali smo da vidimo hoće li oni Jugoslaviju ili hoće samostalnu državu. Pa smo čekali da kažu je li rat njihov ili nije, pa smo vezali zastave, pa smo došli u nekakve probleme, pa smo došli da potpišemo Washingtonski sporazum, pa smo potpisali Dejtonski sporazum, pa su rekle kolege da prihvataju Bosnu i Hercegovinu kao zemlju konstitutivnih naroda, pa svaki dan govore da su za građansku državu ili unitarnu Bosnu i Hercegovinu, pa učestvuju inicijaticu koje predlaže oporba pa mi se čini da te inicijative oni kreiraju”, rekao je Lovrinović.

Pozvao je SDA da odluči o svojim daljim koracima u Zastupničkom domu poručivši da je ”ovo prevršilo svaku mjeru”.

”Tako da bih ja volio danas na ovom pitanju ili na nekom sutra pitanju, da oni konačno kažu da oni više neće s ovom parlamentarnom većinom, da oni više neće sa HDZ-om nego da hoće s nekim s kim mogu raditi. Sve učine da naprave parlamentarnu većinu i onda u prošlom i u ovom mandatu bave se potporama različitih inicijativa, uvjeravajući da je to dobro za Bosnu i Hercegovinu, da mi ne valjamo – da oni valjaju.

Aida Baručija (Nezavisni blok) rekla je kako poslanici nisu dužni slušati o problemima između SDA i HDZ. Dragan Mektić rekao je kako predstavnici Vieća ministata moraju prisustvovati sjednicama Parlamenta,što je ,kako je rekao ” još jedan dokaz kako članovi Savjeta ministara derogiraju ovaj Parlament”.
Na Lovrinovićevo izlaganje reagovao je i Jasmin Emrić, rekavši kako tema nisu odnosi zmeđu SDA i HDZ-a.

Adil Osmanović (SDA) je u odgovoru Lovrinoviću rekao kako Vijeće ministara sporo donosi zakone, te je zato podnešena inicijativa Denisa Zvizdića:

“Na vama je i na nama da Vijeće ministara pokrenemo, jer je nedopustivo da da u situaciji pandemije nemamo nikkavdepo zakona. SDA će podržati svaku inicijativu koja je dobra.

Dopredsjedavjući Doma Denis Zvizdić pozvao je poslanike da se odmah prestane s praksom da o kojoj god da se radi temi napadaju se Bošnjaci i SDA jer su Bošnjaci bez obzira na ideološku pripadnost uvijek bili za cjelovitu BiH i imaju izrazite karakteristike državotvornog naroda.

– I bez obzira na to što nas se osporava i što smo bili izloženi genocidima i osporavala samobitnost nikada se unutra bošnjačkog naroda nije pojavio pokret koji nije podrazumijevao jednakopravno i multikulturalno društvo. Ne može se bez Bošnjaka ništa raditi u ovoj državi kao što se to ranije pokušavalo. Što se tiče SDA mi smo stabilan dio parlamentarne većine – kazao je i još jednom pozvao da se prestane s takvim odnosom.

Odgovorio mu je predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) kazavši da se ne može ništa bez ijednog od tri konstitutivna naroda upozoravajući da je diskusija Zvizdića bila izvan okvira dnevnog reda.

Poslanik SDP-a Zukan Helez pozvao je Zvizdića da ne izjednjačava Bošnjake i SDA:

“Bošnjaci su mnogo svetije od SDA ne radite to više nikada jer bi sve vaše afere Čaušević, Zukić i Solak i ostalo bile afere Bošnjaka, nemojte to više raditi”, dodajući da uvijek kada se približavaju izbori pojavljuju se ovakve diskusije.

Nakon ove diskusije Radmanović je dao jednosatnu pauzu u zasjedanju pozivajući poslanike da se nakon toga vrate u okvire dnevnog reda jer je posljednji dio rasprave bio potpuno izvan njega.

Nakon pauze, Radmanović je upozorio da će, ako nastave ovakvim tempom, cijelu sedmicu raspravljati o tačkama dnevnog reda.

Razmatranje Zakona o PDV-u po hitnom postupku

Sjednica je počela razmatranjem zahtjeva dopredsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića (Stranka demokratske akcije – SDA) da se dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Dopuna zakona tiče se pomijeranja roka za uplatu PDV-a, a kako je navedeno u cilju ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH potrebno je donijeti privremenu odluku o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćenje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana. Izmjena predviđa i da Vijeće ministara BiH može produžiti rok na dodatnih 90 dana.

Namjera je ublažiti ekonomski udar na privredne subjekte u BiH i radnike, s obzirom na to da će oni biti najpogođeniji ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te omogućiti normalno poslovanje preduzeća i privrednih subjekata u BiH i olakšati im opstanak na tržištu.

Denis Zvizdić(SDA) smatra da su se ispunili uslovi za razmatranje Zakona po hitnom postupku, jer će se Zakonom ublažiti ekonomski udar na privredne subjekte u BiH i radnike.

Mira Pekić (PDP) podržala je hitno usvajanje ovog zakona. Rekla je da je u uslovima premećaja u privredi razmatranje zakona po hitnom postupku bio je prioritet i trebalo je da se o njima razmatra krajem marta mjeseca:

“Ova kriza izazvana pandemijom koronavirusa je specifična, jer su u cilju zaštite zdravlja građana donesene mjere koje su imale uticaj na privredu.”

“Izmjene Zakoa o PDV-u predviđaju uvođenje u zakon Vijeća ministara BiH, kao institucije koja može da odgodi plaćanje PDV-a na kraju mjeseca. To neće pomoći privredi, rekla je Pekić.

Za razliku od Saše Magazinovića (SDP) koji je napomenuo da je 30 000 privrednika podržalo ovu inicijativu , Nikola Lovrinović (HDZ), kaže kako neće podržati hitno donošenje ovog zakona i tražio je dodatno objašnjenje.

Možda može da bude dobar materijal za raspravu u redovnom postupku”, rekao je Lovrinović i zatražio da se o ovome izjasne Fiskalni savjet i Ministarstvo finansija u Vijeću ministara.

Denis Zvizdić je rekao kako Lovrinović očito ne poznaje problematiku.

Rok kojim se produžava plaćanje PDV-a nije samo 90 dana, nego šest mjeseci, što je izvanredan instrument Vijeću ministara da može reagovati. Da smo ranije imali ovaj zakon, Vijeće ministara nije moralo čekati sjednicu PD PSBiH, već je odmah moglo reagovati”,rekao je Zvizdić.

Zahtjevu da se zakon razmatra po hitnom postupku usprotivio se i Predrag Kožul iz HDZ-a BiH, ocjenjujući da se predloženim rješenjem nadležnost parlamenta za dodošenje zakonskih mjera prepušta Vijeću ministara.

Borjana Krišto (HDZ) kaže kako nema nijedan razlog da se ovaj zakon razmatra po hitnom postupku. Smatra da pomjeranje roka dovodi do smanjenja prihoda, što na kraju dovodi do debalansa budžeta. Smatra da, ako se namjeravalo pomoći privrednicima, bilo bi svrsishodnije da se donesu promjene u kaznenim odredbama.
Enver Bijedić (DF) smatra da se ovdje ne radi o hitnosti procedure, već o hitnosti pomoći privrednicima.

Dragan Mektić (SDS) kaže kako će podržati hitnu proceduru,jer je to u interesu realnog sektora i privrednika.

O izboru sudija u Ustavnom sudu…

Pred poslanicima će se naći Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava kojeg su predložili poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma međutim nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH niti je podržala principe tog zakonskog rješenja te je Domu dostavljeno negativno mišljenje o predloženom zakonu.

Ukoliko ne bude poslaničke podrške za ovaj zakon on će biti vraćen Komisiji ponovo na odlučivanje, a u slučaju drugog negativnog mišljenja Komisije zakon će izaći iz parlamentarne procedure.

Kolegij Doma nije postigao saglasnost o prijedlogu zaključka poslanika Predraga Kojovića (Naša stranka) i Nermina Nikšića (SDP) nakon rasprave o stanju u pravosuđu kojim se od Vijeća ministara traže izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, te će se poslanici i o tome izjašnjavati.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima koji je tokom rasprave o dnevnom redu prošle sedmice izazvala burne reakcije, a jedan od predlagača rezolucije Damir Arnaut (Naša stranka) ocijenio je da je to stavljeno kao 59 tačka dnevnog reda kako bi se osiguralo da se o njoj ne raspravlja uoči mise za Bleiburg budući da je sjednica prekinuta.

Predstavnički dom razmatrat će i Prijedlog zaključka poslanika Nermina Nikšića (SDP) kojim traži od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH preciznu informaciju o tome kako je došlo do davanja saglasnosti firmi “Srebrena malina” za nabavku respiratora.