Predstavnici Federalnog štaba civilne zaštite organizovali su danas konferenciju za novinare na kojoj su saopštili najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji na području ovog entiteta.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Sanjin Musa, rekao je prilikom današnjeg obraćanja novinarima da je u Federaciji BiH do sada testirano ukupno 590, dok je pod nadzorom preko 33.000. osoba.

Federalna uprava civilne zaštite jutros je Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uručila 1.000 testova za detekciju korona virusa koji su, uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH, nabavljeni u skladu sa Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite. Pošiljku s novim testovima direktorici KCUS-a prof. dr. Sebiji Izetbegović uručio je načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, Fahrudin Solak. Testovi će se, u skladu sa potrebama, u narednim danima kontinuirano dostavljati zdravstvenim ustanovama na području FBiH, a biće ih nabavljeno oko 170 hiljada.

Pojačani nadzor na teritoriji FBiH provodi se od četvrte 4 sedmice, a u 11. su identificirani prvi slučajevi zaraze korona virusom. U 13. sedmici imamo nova grupisanja slučajeva bolesti, rekao je Musa.

Najveće grupisanje zabilježeno je u Konjicu – 27 slučajeva.

Prema njegovim riječima, zaključeno je da rijetki veći događaji dovode do ubrzanog širenja bolesti, dok se manji slučajevi gase. S obzirom na dosadašnje slučajeve, utvrđeno je da je blizak i produžen kontakt – rizični kontakt.

Sva testiranja rade se na sumnjivim slučajevima – na onima koji su u vezi sa osobama iz zemalja u kojima je zabilježen veći broj slučajeva, kao i sa već oboljelima.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH Anis Ajdinović rekao je da se vrši kontrola ulazaka lica na 15 graničnih prelaza i Međunarodnom aerodromu Sarajevo. U proteklom periodu izdato je 17 680 rješenja o stavljanju putnika pod nadzor.
Nijedno od tih lica ne nalazi se na listi zaraženih korona virusom, što govori o kvalitetu koordinacije rada nadležniih, rekao je Ajdinović.


On je dodao da će protiv 57 lica biti podneseni prekršajni postupci. Kada se radi o kretanju malodobnih lica, Ajdinović je potvrdio da je načelnik Kriznog štaba rekao da djeca sa posebnim potrebama mogu vani provoditi 15 minuta, u rasponu od 100 metara oko mjesta prebivališta.