Od naredne godine veliki broj državljana Evropske unije sa krivičnim dosijeima neće moći da uđe u Veliku Britaniju, saopšteno je iz britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Osobe osuđene na duže od godinu dana zatvora biće vraćane sa britanske granice.

BBC podsjeća da se prelazni period izlaska Velike Britanije iz članstva EU zvanično završava u januaru, pa državljaninu članice Unije može biti zabranjen ulazak ukoliko predstavlja jedinstvenu, neposrednu i ozbiljnu prijetnju.

Regulative koje su iznesene pred Parlament Velike Britanije određuju nove mjere nakon isteka prelaznog perioda i na snagu stupaju 1. januara 2021. godine.

Nove regulative znače da više desetina hiljada ljudi iz Evrope više neće moći da uđu u Veliku Britaniju.

Međutim, u slučaju da ne bude dugoročnog sporazuma o trgovini i drugim sektorima saradnje sa EU po isteku prelaznog perioda, Velika Britanija se suočava i sa gubitkom pristupa Evropskom sistemu za informacije o kriminalnim dosijeima i bazi podataka o putnicima EU.

Time će biti znatno teže identifikovati pridošle sa njihovom kriminalnom istorijom.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da će nove regulative biti “čvršće i poštenije”.

Državljani EU koji u Velikoj Britaniji žive uz imigracioni status i ostali zaštićeni Sporazumom o povlačenju iz bloka biće izuzeti od ovih regulativa, ali i njihov status može biti ukinut ukoliko naprave neki krivični prekršaj nakon 1. januara i zbog toga budu osuđeni na duže od godinu dana zatvora.