Predsjednica Skupštine Kosova i vršiteljica dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je pozitivna na koronavirus i da će obavljanje svojih dužnosti nastaviti od kuće.

Osmani je navela da je nakon kontakta sa nekoliko svojih rođaka koji su bili pozitivni na testu na koronavirus i ona uradila test i rezultat je pozitivan.

“U naredne dvije nedjelje radiću od kuće, vodeći računa da svaki dokument i odluku koji zahtijevaju razmatranje i odlučivanje povezano sa mojim odgovornostima u dvjema državnim funkcijama koje vršim, tretiram na vrijeme. Takođe ću nastaviti niz sastanaka putem elektronskih platformi”, navela je Osmani.

Ona je napisala da se, uprkos maksimalnoj brizi, primjećuje da je ovih dana virus posvuda, rasprostranjeniji nego ikad ranije, jednako opasan kao i uvijek, te da želi da “zajedno prevaziđemo ovaj izazov, ne zanemarujući rizik od virusa i brigu koju treba ukazati”.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je na Kosovu u zadnja 24 sata preminulo 16 pacijenta od posljedica COVID-19, dok je 690 novozaraženih. Od početka epidemije testirano je 122.377 osoba, od kojih je 30.495 bilo pozitivno na koronavirus, uz 849 smrtnih slučajeva.