Muzej Republike Srpske je u saradnji s Ronilačkim klubom “Buk” i Zavodom za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa RS-a, započeo realizaciju projekta “Vrbaški mač u kamenu”.

Riječ je o srednjovijekovnom maču kojeg je u rijeci Vrbas pronašao ronioc Ronilačkog kluba Buk. Ronioci su nakon ovog pronalska kontaktirali Muzej RS, te je odmah pristupljeno pripremanju stručnog vađenja i planiranju konzervacije i restauracije, kao i izlaganju eksponata.

Pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača u koritu rijeke Vrbas predstavlja značajno arheološko otkriće jer je na teritoriji Grada Banja Luka, u proteklih skoro devedeset godina, koliko postoji Muzej RS, pronađen samo jedan srednjovjekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa.

Ovakav tip bastardnog mača, koliko se može procijenti na podvodnom snimku i u fotografijama, a na osnovu tipološke analize sječiva, nakrsnice i jabučice mača, korišten je u razdoblju od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka. Ovakvi mačevi na našim prostorima su relativno rijetki, zbog čega je njegovo spašavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za Muzej, tako i za Grad Banja Luka i RS, rekli su u Muzeju RS.

Vađenje mača iz rijeke bit će realizovano danas i sutra, a timu, koji će raditi su Ana Ćurić, ronilac-biologinja, Milan Rodić ronilac, Ivana Pandžić arheologinja-ronilac, Boris Trninić ronilac-predsjednik „Buk-a“, Darko Vučić ronilac-snimatelj i Janko Vračar, muzejski savjetnik istoričar.

Temeljno čišćenje i konzervacija bit će rađeni neposredno nakon vađenja mača u Muzeju RS, za šta je nadležan konvervator Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu.