Dolaskom hladnijeg vremena i sezone gripe, epidemiološka situacija će se svakako usložnjavati i predstavljati veliki izazov za svaki zdravstveni sistem, pa tako i u Federaciji Bosne i Hercegovine, izjavila je dr Mia Blažević iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZFBIH).

Prema njenim riječima, epidemiološka situacija u FBiH trenutno je stabilna i u ovoj sedmici, u odnosu na prethodne, bilježi se pad sedmodnevne stope novoozaraženih koronavirusom sa 51 na 100.000 na 40 na 100.000 stanovnika.

Blažević je istakla da se vakcinacija protiv gripe preporučuje svim građanima, a posebno ranjivim grupama u koje spadaju zdravstveni radnici, osobe s hroničnim oboljenjima i stariji od 65 godina.

Prema njenim riječima, svake godine kantonalni zavodi nabavljaju 30-40.000 doza vakcine, shodno procjeni o potrebama na terenu, a ove godine ZZJZFBiH nabavlja dodatnih 10.000 za zdravstvene radnike zbog pogoršane epidemiološke situacije.

“Vakcina je i ove godine četverovalentna, a očekuje se sredinom 11. mjeseca kad će odmah biti dostupna građanima”, rekla je Blažević.

Dodala je kako vjeruje da će ove godine zainteresovanost stanovništva za vakcinisanje biti veća, budući da je, kako je rekla, pojava koronavirusa u svijetu podigla svijest o važnosti prevencije respiratornih bolesti, načinu prenosa, te potencijalno teškim i ozbiljnim posljedicama po zdravlje.