Vakcinisanje protiv KOVID-19 biće besplatno u Kini, gdje je dato više od devet miliona doza do danas, saopštili su zdravstveni zvaničnici u Pekingu.

“Obični građani ne trebaju potrošiti ni novčića”, izjavio je Zeng Zongvei, zvaničnik Nacionalne zdravstvene komisije.

Kako je najavio, troškove vakcinisanja pokriće nacionalni fond medicinskog osiguranja i vladini fondovi. Oko 7,4 miliona doza je davano otkako je kampanja vakcinisanja počela 15. decembra među medicinskim i saobraćajnim radnicima i ostalim ključnim grupama uoči Lunarne nove godine, velikog kineskog praznika sredinom februara. Više od 1,6 miliona ljudi je vakcinisano u prethodnim mjesecima.

Zamjenik ministra Zeng izjavio je da su utvrđeni tačni termini za posjetu ekspertskog tima SZO koji bi istraživao porijeklo virusa i da će mu se pridružiti kineski eksperti u Vuhanu, gradu u kojem su prvi slučajevi zaraze novim koronavirusom primjećeni krajem 2019.

Čelnik SZO Tedros Adhanom Gebrejesus u ovoj je sedmici izrazio razočarenje što kineska strana nije finalizirala neophodne dozvole za posjetu. Dvoje članova tima već su bili na putu prema Kini i morali su se vratiti.

Tedros je juče izjavio kako očekuje da datum posjete bude određen u narednoj sedmici, prenosi AP.