Dugo očekivane doze vakcina iz Kovaks mehanizma za Bosnu i Hercegovinu naredne sedmice trebale bi biti dostavljene ustanovama koje će obavljati vakcinaciju.

Riječ je o skromnim dozama koje neće biti dovoljne ni za imunizaciju prioritetnih grupa.

Koliko smo dobili, šta i do kada čekamo, provjeravala je Monika Ćubela Savić.

Početkom idućeg tjedna čeka se zvnaično odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za upotrebu pristiglog cjepiva kompanija Fajzer i Astrazeneka.

Poznato je da je Federaciji BiH pripalo oko 15 000 doza, Republici Srpskoj 7 i po tisuća, dok će Brčko distriktu pripasti nešto više od 600 doza Fajzerovog cjepiva.

S obzirom na to da cijepljene osobe trebaju dobiti dvije doze, najviše njih cijepit će se u Županiji Sarajevo, odnosno 1. 601 osoba, nešto manje u Tuzlanskoj 1.525 i Zeničko-dobojskoj 1.144 osobe.

U Hercegovačko-neretvanskoj moći će se cijepiti 838 osoba, Srednjobosanskoj i Unsko-sanskoj po 762, Herceg-bosanskoj 381 , Zapadnohercegovačkoj 305., Posavskoj 153 i Bosansko-podrinjskoj 77 osoba.

Čekaju se i zvanične informacije o raspodjeli 26.400 doza Astrazenekinog cjepiva. Brojke zvuče optimistično, ali i dalje su nedovoljne za potpunu imunizaciju barem prioritetnih grupa.

Što o tome svemu kaže straka, pogledajmo u prilogu: