Vakcina protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini bi mogla biti dostupna početkom naredne godine. Takve procjene dao je ministar zdravlja RS Alen Šeranić. Naglasio je da Krizni štab ovog entiteta nastoji da što brže i povoljnije dođe do efikasne vakcine. Okvirni plan vakcinisanja već je spreman.

U januaru iduće godine najranije bi prvi stanovnici RS mogli biti vakcinisani protiv koronavirusa. Takva je procjena ministra Šeranića koji napominje da nije poznato odakle će vakcina biti nabavljena, ali je poznato da ih je više u završnoj fazi testiranja u svijetu. RS planira da nabavi 400 hiljada doza.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja RS (ATV)

Prema mojim procjenama u prva tri mjeseca ove godine. Ne očekujem u ovoj godini da će biti dostupna vakcina za širu masovniju upotrebu. Ono što će biti izazov što će u kratkom roku biti potrebno proizvesti veliki broj vakcina. Prema mojim info 19 je u završnoj fazi, a imamo još 130 u nekoj fazi ….

Nadležni kažu da su do broja od 400 000 potrebnih vakcina protiv koronavirusa došli na osnovu preporuka svjetske zdravstvene organizacije. Ključne su da je potrebno vakcinisanjem obuhvatiti najmanje 20% stanovništva uz predviđanje da će svaki vakcinisani dobiti dvije doze vakcine.

U prvom krugu vakcinacije biće, prema planu Instituta za javno zdravstvo, obuhvaćena populacija starija od 65 godina, osobe sa hroničnim bolestima ili imunokompomitovanim stanjima, te zdravstveni radnici. Svi ostali koji bi željeli da budu vakcinisani moraće da budu strpljiviji.

BRANISALV ZELJKOVIĆ, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS

One osobe koje bi željele da se vakcinišu a koje ne spadaju u tu grupu morali bi tačno definisati model njihove vakcinacije, ali to je sad još u budućnosti za razgovore to nije završena priča cjelokupna.

Po svemu sudeći, za opsežniju vakcinaciju biće potrebna promocija prije svega očekivane efikasnosti vakcine kao i važnosti vakcinisanja za cjelokupno društvo.

Bosna i Hercegovina dio je globalnog plana nabavke vakcine protiv koronavirusa. Pokrenuto je planiranje sa Evropskom unijom o zajedničkoj nabavci, ali postoji i najava u Republici Srpskoj da bi ovaj entitet vakcinu nabavio iz Rusije. Zadnju riječ o upotrebi vakcine trebalo bi da ima Agencija
za lijekove BiH.