Počasni predsjednik Europskog vijeća i bivši belgijski premijer Herman van Rompej (Van Rompuy) izjavio je u Beogradu da je najveća garancija za trajni mir na Balkanu da sve države uđu u Europsku uniju.

“EU je najbolja garancija za dugotrajan mir na Balkanu, to je san mnogih, to je dugoročna perspektiva”, rekao je Van Rompej na konferenciji “EU i Srbija: zajednička sudbina”, na kojoj je govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Van Rompej je kazao da je za postizanje sporazuma Beograda i Prištine neophodno da postoji međusobno povjerenje.

“Morate imati odnose u kojima može da dodje do povjerenja, mora se obnoviti povjerenje izmedju Beograda i Prištine”, naveo je Van Rompej.

Vučić je rekao da je veoma rijetko da neko iz EU otvoreno kaže da je Kosovo “pitanje svih pitanja” za prijem Srbije u EU, kao što je to učinio Van Rompej.

“Svi drugi (iz EU) govore da je vladavina prava važnija od Kosova, a kada dođu na sastanak, pričaju samo o Kosovu, a ne o vladavini prava. To ne znači da ne moramo da poboljšamo stanje u nekim oblastima, ali uvijek je Kosovo najvažnije”, naveo je Vučić.

On je kazao da “svi očekuju da Srbija prizna Kosovo”, ali da nema odgovora šta bi Srbija dobila zauzvrat.

“Kada pitam da li Srbija može da računa na članstvo u EU do 2025. godine ako riješi kosovski problem, stalno čujem odgovor ‘Pa, Aleksandre, vi ste pragmatičan čovek, vidite kakva je situacija’ “, naveo je predsjednik Srbije.

Na Vučićevo pitanje kada će Srbija postati članica EU ako rješenje za Kosovo bude postigla u naredne dvije godine, Van Rompej je rekao da bi Evropska unija imala “moralnu obavezu” prema Srbiji ako bi Beograd ispunio nešto što Brisel traži od njega.