Epidemiolog Predrag Kon ocijenio je da je u Beogradu vanredna epidemiološka situacija s obzirom da se već duže od sedam dana dnevno bilježi oko 1.200 zaraženih virusom korona.

“U prestonici je vanredna epidemiološka situacija jer je jedan na 1.000 stanovnika aktivno obolio. Broj novozaraženih raste i u Novom Sadu, Kragujevcu i Kraljevu. Pratićemo situaciju”, istakao je Kon, koji je i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona.

To što se bolnice u Beogradu ubrzano pune, kaže Kon, najpouzdaniji je pokazatelj da je intenzitet aktivnosti virusa veliki.

On je ukazao da je veliki broj inficiranih koji nisu registrovani jer nemaju nikakve simptome.

“Kritična situacija nastaje onda kada nema dovoljno mjesta u bolnicama i kada mora da se reaguje na različite načine, pravljenjem privremenih, dopunskih bolnica. Međutim, tu se postavlja pitanje opremanja, kadra i uslova za liječenje pacijenata”, dodao je Kon.

On kaže da je sada šesta nedjelja od početka porasta broja zaraženih i da bi kriva uskoro trebalo da se zaravni.

Kon je rekao za Tanjug da očekuje da će izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti dati zakonski okvir za bolju kontrolu mjera samoizolacije i kućnog karantina.

Beograd je danas, kao i cijela Srbija, oborio rekord po broju zaraženih od virusa korona u jednom danu.