Portugalski parlament produžio je danas vanredno stanje za 15 dana nakon što su zdravstveni eksperti upozorili da bi postepeno ublažavanje mjera restrikcije uskoro moglo dovesti do skoka broja zaraženih.

Vanredno stanje omogućava Vladi da uvede vanredne mjere kao što je noćni policijski čas ukoliko se to pokaže neophodnim.

Portugalija je počela da ukida restrikcije prošlog mjeseca i od tada je otvorila neke škole, restorane i bašte kafića, muzeje i frizerske salone.

Ukoliko bude odobrena, treća faza plana Vlade s ciljem ublažavanja mjera blokade stupa na snagu 19. aprila, što će značiti otvaranje bisokopa, tržnih centara i restorana ali uz striktne mjere kontrole.

U Portugaliji je do sada registrovano 828.857 slučajeva infekcije, dok je 16.931 osoba umrla.

Iako je stopa infekcije usporila, eksperti navode da će biti potrebne dvije sedmice do mjesec dana da broj zaraženih padne na 120 slučajeva na 100.000, što je limit koji je Vlada postavila u martu.

Vlasti su tada saopštile da će mjere biti ponovo razmatrane ako se taj limit pređe.

Oko 20 opština, većinom u južnom regionu Algarve, već je prešlo tu “crvenu liniju” od 120 slučajeva na 100.000 ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Eduardo Kabrita rekao je parlamentu da će Vlada sutra odlučiti da li će u najkritičnijim područjima ostati na snazi stroža pravila.