Brexit bez sporazuma Londona i Evropske unije (EU) mogao bi dovesti do ponovnog ujedinjenja Sjeverne Irske i naškoditi Velikoj Britaniji, izjavio je irski premijer Leo Varadkar.

“Jedna od stvari koja bi zaista mogla da zaboli (u Velikoj Britaniji), paradoksalno, bio bi težak Brexit, ali i za Sjevernu Irsku i za Škotsku”, rekao je Varadkar na konferenciji za novinare na ljetnjem univerzitetu u okrugu Donegal.

“To je problem s kojim će se suočiti”, rekao je on, a prenosi danas nekoliko medija, uključujući i dnevnik “Irish Independent”.

Novi britanski premijer Boris Johnson zahtijeva novi sporazum o razvodu od Evropske unije, uključujući “ukidanje” irske “sigurnosne mreže”, i taj njegov zahtjev je odmah proglašen “neprihvatljivim”, kako je rekao pregovarač EU Michel Barnier.

“Sigurnosna mreža”, po Varadkaru, ima za cilj da spriječi povratak granične kontrole između britanske pokrajine Sjeverne Irske i njenog susjeda, Republike Irske, članice EU, poslije Brexita.

“Ljudi koji bi se mogli opisati kao umjereni nacionalisti ili umjereni katolici, koji su manje-više zadovoljni statusom kvo, vidjeće prednosti u jedinstvenoj Irskoj”, rekao je Varadkar.
“I sve više i više ćete vidjeti liberalne protestante, liberalne unioniste kako počinju da se pitaju gdje se najviše osjećaju kod kuće”, rekao je on. “Da li u nacionalističkoj Velikoj Britaniji koja govori o eventualnom ponovnom uspostavljanju smrtne kazne i takvih stvari, ili u zajedničkoj evropskoj kući i Irskoj?”.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney juče je u Belfastu optužio Johnsona da “namjerno” Veliku Britaniju “dodi u čeoni sudar” sa EU.

Godine 1988. potpisivanjem sporazuma “Veliki petak” okončane su tri decenije “previranja” u Sjevernoj Irskoj, kako je zvanično nazvano smrotnosno nasilje između nacionalističkih (katoličkih) republikanaca – pristalica irskog ujedinjenja, i lojalnih unionista (protestanata) – zagovornika vjernosti britanskoj kruni.

Irska strahuje da bi se u slučaju izlaska Velike Britanije bez sporazuma sa EU ponovo uspostavila kopnena granica i kontrola između Sjeverne Irske i Republike Irske, što bi moglo izazvati ponovno izbijanje nasilja.