Bezbjednost Balkana je i bezbjednost EU, a blok je bezuslovno posvećen radu sa ovim regionom na njegovom putu ka članstvu i zajedničkom rješavanju bezbjednosnih problema, rekao je danas komesar Unije za proširenje i susjedske odnose Oliver Varhelji.

“Stabilnost, bezbjednost i prosperitet zapadnog Balkana su blisko povezani sa EU”, rekao je Varhelji na onlajn-konferenciji ministara EU i zemalja ovog regiona.

On je naglasio da je Evropska komisija posvećena obnovljenom partnerstvu sa Balkanom od prvog dana svog mandata.

“Pandemija kovid 19 nije nas spriječila da zadržimo zapadni Balkan kao prioritet Evropske unije. Budućnost čitavog regiona leži u EU i naš je strateški interes da ga približimo Uniji, kao što je njihov da sprovedu neophodne reforme da bi nam se pridružili”, rekao je Varhelji u obraćanju.

On je napomenuo da je, osim medicinske pomoći i ekonomske podrške bez presedana koju je region do sada dobio, fokus EU sada da se pruži podrška dugoročnom društvenoekonomskom oporavku i promovisanje privrednog razvoja i usklađenosti sa EU.

Varhelji je podsjetio na Investicioni plan za zapadni Balkan kojim su predviđena ulaganja u vrijednosti od devet milijardi evra, uz garancije koje mogu da povećaju investicije na 20 milijardi evra.

“Tokom pandemije, region je pokazao da može da sarađuje. Taj uspjeh treba da bude inspiracija buduće regionalne ekonomske integracije”, rekao je komesar EU za proširenje.

On je dodao da očekuje da će lideri Balkana usaglasiti ambiciozni akcioni plan za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta na samitu u Sofiji 10. novembra.

Varhelji je napomenuo da je ekonomski rast Balkana moguć samo ako vlade čvrsto prihvate i sprovedu fundamentalne reforme zasnovane na evropskim vrijednostima.