Nažalost mobilni telefoni i ta savremena tehnologija zajedno sa društvenim mrežama su postali realnost, svakodnevnica, bez obzirako koliko se mi odupirali, kazao je za BHRT Vladimir Vasić, sociolog. Mi smo postali robovi blagodati savremenog društva.

Vasić je istakako da nije ništa loše u tome što koristimo mreže i tehnologiju, ali je loše u onome domenu kada mobilni telefon počne upravljati nama a ne mi njime.

Ne mogu sada kazati da ne koristim društvene mreže, itekako koristim. Imam čak i veću odgovornost jer sam svjestan tih utjecaja. Trudim se naravano da redukujemo to neko svoje ponašanje i trudim se da kroz neko savjetovanje mladim ljudima poručim da ne koriste slobodno vrijeme samo za telefone. Kolege psiholozi imaju bolje objašnjenje, mi to radimo nesvjesno, izvadimo telefon pogledamo, instiktivno.

Čak imate na određenem društvenim mrežama i tajmere gdje se vidi koliko smo koristili određenu mrežu kaže Vasić.

Imate izvještaje na dnevnom, sedmičnom, mjesečnom nivou. I onda dobijete na kraju zastrašujući podatak koliko vremena provedemo na mrežama. Sada još kada bi ulazili u tu medicinsku struku, koliko to utiče na zdravlje, mobilizaciju mladih ljudi. Zovu se socijalne mreže ali bojim se da postajemo više asocijalni koristeći ih.

Gubimo osjećaj za samopouzdanje i realnost kazao je on.

To je jedna velika opasnost koju ja kao sociolog primijetim. Ja mogu samo ukazati na problem. Čitava zajednica mora se uključiti u ovo. A imamo i pandemiju koja je dokazala da svako može sve govoriti bez ikakve odgovornosti. Nauku smo pomakli u neki kraj, i sada svi ti kojekakvi šarlatani govore o maskama, o lijekovima o medicini. Ulijeva se strah. Moramo to da mjerimo, da znamo šta i odakle čitamo.

Vasić se također osvrnuo i na svakodnevno izvještavanje o zaraženim koronavirusom i umrlima.

Nije nam potrebno svakodnevno bombardovanje ovim ciframa. Zamisli da svaki dan imamo izvještaje koliko je umrlih i oboljelih od drugih bolesti. To ima utjecaja na kolektivnu svijest i ulijevaju strah. Ja pokušavam da redukujem informacije, malo je nezgodno očekivati svaki dan informacije. Pa onda jedan grad ima više zaraženih pa nećemo ići tamo, drugi ima manje pa ćemo tamo ići. Kao neko ratno stanje. Ne kažem da ne treba statistika ali kažem da je pomalo senzacionalno i da se ne treba na taj način iznostiti.

Sve je danas reklama i profit, kazao je Vasić govoreći o “lovu na klikove” koji danas mnogi online mediji provode.

Mi smo svjedoci da se čak i teroristički napadi prenose uživo. Zarad tih klikova i pregleda cilj opravdava sredstvo. Društvene mreže su postale kao nužno zlo, a sve što ih više koristimo postaju nužne a sve manje zlo. Izgubimo osjećaj da je to loše i mi ga njegujemo kao nešto što je tu.