Sjedinjene Američke Države su potvrdile niz sankcija protiv Bjelorusije poslije preusmjerenja aviona “Rajanera” na Minsk i hapšenja bjeloruskog opozicionara koji je bio na tom letu.

Osim mjera, već najavljenih proteklih nedjelja, Vašington je sinoć u saoštenju naveo da je sa Evropskom unijom izradio “spisak ciljanih sankcija protiv ključnih članova režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka”.

“Bjelorusko prisilno preusmjerenje, pod lažnim pretekstom komercijalnog leta ‘Rajanera’ koji je saobraćao između dvije zemlje članice Evropske unije i hapšenje novinara Romana Protaševiča, predstavljaju direktnu povredu međunarodnih normi”, rekla je portparolka Bijele kuće Džen Saki.

Ekonomske sankcije protiv devet bjeloruskih javnih firmi, ponovo uvedene u aprilu poslije represije prodemokratskih demonstracija, počeće da se primjenjuju 3. juna.

U vrijeme spornih izbora 2006. godine, Vašington je zabranio sve transakcije sa tim firmama. Američko ministarstvo finansija je zatim suspendovalo te sankcije 2015. godine pozdravljajući određeni napredak, ali je američka vlada upozorila krajem marta da bi moglo da se desi da se ta suspenzija ne produži sljedeći put kada istekne.

Vašington takođe ponovo savjetuje svojim državljanima da ne idu u Bjelorusiju, zemlja je stavljena na nivo četiri, što govori – ne ići tamo.

EU sa svoje strane razmatra mogućnost sankcija protiv Bjelorusije koje bi mogle da se odnose na izvoz kalijuma i tranzit ruskog gasa, dva važna izvora prihoda za zemlju, rekao je u četvrtak šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Brisel takođe traži od aviokompanija da zaobilaze Bjelorusiju.

Minsk navodi da je avion preusmjeren zbog upozorenja na bombu a da je hapšenje Romana Protaševiča i njegove djevojke Sofije Sapega, slučajnost.