Vaskrs se, kao najveći hrišćanski praznik, sa posebnom radošću dočekuje u svim pravoslavnim domovima. U porodici Lukić u semberskom selu Suvo Polje Vaskrs slave četiri generacije ove porodice.

Vaskršnji praznici u porodici Lukić dani su posebne radosti. Dok se mališani, Vaso , Ljubica i dvogodišnja Milica raduju šarenim vaskršnjim jajima, njihovi roditelji, Vojislav i Živka srećni su jer je porodica na okupu i što su, čak i u vrijeme pandemije, svi zdravi i imaju čemu da se raduju.

ŽIVKA LUKIĆ

“Najdraže mi je što smo svi na okupu i što imam zdravu djecu.“

Vaskršnje jutro u domu Lukića, u kom žive četiri generacije ove porodice,ispunjeno je dječijom grajom i osmjehom. Sačuvali smo običaje naših baka i djedova, kroz osmjeh kaže ovaj mladi bračni par.

ŽIVKA LUKIĆ

“Idemo prvo u crkvu, na službu i pričešće. Zatim dolazimo kući, jede se nafora, ide kuckanje sa jajima.“

Sedmogodišnja Ljubica bila je mamina i bakina desna ruka u pripremi praznične trpeze i šaranju jaja.

LJUBICA LUKIĆ

“Volim vaskrs i volim kad se šaraju jaja s mamom.Malo šaram jaja i malo lijepim sličice i sa flomasterima i to je to.“

Dok se mališani kuckaju vaskršnjim jajima, roditelji su tu da im ispune sve želje i uljepšaju dan.

VOJISLAV LUKIĆ

“Da vam budem iskren, radi se mnogo i sad čekamo Vaskrs više nego i djeca jer mnogo je posla, da nema ovih praznika, ne bi se drugačije ni odmorili”.

Nakon prazničnog doručka i igre, mališani sa korpicama obilaze komšiluk gdje ih komšije daruju vaskršnjim jajima. Taj običaj koji polako izumire, još uvijek se zadržao u semberskim selima.

VOJISLAV LUKIĆ

„Kad smo bili djeca tu je kad je bilo šaranje jaja, kupljenje jaja, to nam je bilo zanimljivo, to smo prenijeli na djecu, sad smo mi sa njima.“

ŽIVKA LUKIĆ

“Trudim se da na njih prenesem tradiciju i običaje da se to ne zaboravi,da i oni sutra kada budu veliki nastave onako kako smo mi započeli.“

Želje su im skromne, a poruke jasne i univerzalne.

VOJISLAV LUKIĆ

“Da budemo ljudi, da je manje svađe, prepirke, evo vidite i ovo vrijeme korone kako je bilo, da je sve da prođe.“

Baš kao i ostatak svijeta, i ova porodica se nada da će pandemija uskoro postati naša prošlost i da će praznike slaviti kao nekada.