Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije predvodio je danas u Hramu svetog Save liturgiju povodom Vaskrsa.

Liturgiji je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi.Na liturgiji su vjernici donosili i dobijali i jaja, koja se tradicionalno farbaju pred Vaskrs.

Hor, koji je pjevao tokom službe, nosio je zaštitne maske.

Većina vjernika nije poštovala epidemiološke mjere, odnosno nije nosila masku.

Liturgiji su prisustvovali beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Patrijarh je u poslanici poručio da su misli i molitve usmjerene ka svima bolesnima, a naročito ka inficiranima koronavirusom, kao i ka svim ljekarima i medicinskom osoblju koji se samopreijgorno, rizikujući i svoj život, bore za spas obolelih od koronavirusa i drugih bolesti.

On je naveo da je sve narode svijeta zadesila “opaka i opasna bolest izazvana nevidljivim virusom”, za koju se prošle godine nadalo da će brzo proći.

“Nažalost, ne samo da nije prošla već je i u ovoj godini nastavila da hara širom svijeta. Danas se molimo za ozdravljenje svih oboljelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih. Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajmo”, poručio je patrijarh Porfirije.