Nekoliko sretnika koji su se odvažili posjetiti ponovno otvorene Vatikanske muzeje mogli su uživati u višestoljetnim dragocjenim umjetninama bez pritiska turista za vratom.

Sedam kilometara prostorija unutar vatikanskih zidina je, zbog zatvaranja uvedenog u Italiji u novembru, bilo zatvoreno 88 dana.

“Danas je dan za proslavu”, rekla je direktor Barbara Jata, koja je dočekala fotografe i televizijske ekipe. Privremeno su Vatikanski muzeji za javnost bili otvoreni i u junu prošle godine.

Kad su se teška muzejska vrata otvorila juče ujutro prvi u redu bili su turistički vodiči Martina Sorenti i Vićenzo Spina, koji ondje, u “normalna” vremena, dolaze svaki radni dan vodeći grupe.

“Muzej nam je proteklih godina bio drugi dom. Danas ponovno otkrivamo mjesto koje nismo zaboravili, ali se malo zamaglilo našim sjećanjima”, rekao je Spina.

Njih dvoje nakon Vatikana planiraju do Koloseuma, još jednog “novootvorenog” mjesta kulturne baštine čovječanstva pošto je italijanska vlada u većem dijelu zemlje odlučila ublažiti ograničenja zbog koronavirusa.

Osoblje Vatikanskih muzeja imalo je šta raditi i bez turista, restaurirati, redovno održavati umjetnine i unaprijediti neke popratne sadržaje.

Prihod muzeja, koji zapošljava 700 ljudi, ključan je za punjenje vatikanske riznice. U “normalna” vremena imaju u prosjeku 23.000 posjetioca dnevno, a Jata se nada da ih će u nedjeljama koje dolaze biti “koja hiljada”.