Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić danas je u Tuzli istakla važnost uspostavljanja mreže tužilaca i istražilaca s ciljem efikasnije borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja osoba.

Tadićeva je tokom sastanka sa glavnim tužiocem Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislavom LJubićem i njegovim saradnicima istakla i značaj Strateškog foruma glavnih tužilaca i policijskih funkcionera, koji je formiran u BiH, radi bolje koordinacije tužilačke zajednice i policijskih agencija u BiH.

Na današnjem sastanku razgovarano je o radu dvaa tužilaštva u vanrednim okolnostima prouzrokovanih pandemijom virusa korona, kao i o zajedničkim temama povezanim sa procesuiranjem predmeta ratnih zločina, predmeta organizovanog kriminala, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tadićeva i LJubić govorili su i o borbi protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i procesuiranju predmeta povezanih sa migrantskom situacijom u BiH.

Posebna tema sastanka bio je rad na predmetima ratnih zločina, naročito u svjetlu nedavno usvojene Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te predmetima koji bi u skladu sa strategijom, trebali biti proslijeđeni na procesuiranje pravosudnim institucijama Tuzlanskog kantona.

Današnja posjeta dio je planiranih posjeta Tadićeve, tužilaštvima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te Brčko distriktu.