Na Memorijalnoj sceni 2532, s početkom u 20:00 sati, večeras će biti otvoren 46. Mostarski teatarski festival – Festival autorske poetike.

“Festival će ove godine biti u nešto skromnijem izdanju zbog nezavidne finansijske situacije, jer postojanje Mostarskog teatra mladih i dalje je ignorirano od struktura vlasti u Mostaru”, priopćili su organizatori.

Na festivalu će biti izvedeno sedam predstava koje se natječu za pet festivalskih nagrada i to četiri ravnopravne nagrade “Mravac” za umjetnički stav u bilo kom elementu umjetnosti teatra, te nagradu za najbolju dramaturgiju koja od ove godine nosi ime po preminuloj dugogodišnjoj dramaturginji saradnici Mostarskog teatra mladih Ljubici Ostojić.

Direkcija Festivala po prvi put ove godine dodijelit će i nagradu za umjetničku hrabrost. Za otvaranje Festivala, koji će trajati do ponedjeljka 13. septembra, publici se nudi predstava domaćina “Pusta zemlja” urađenu po čuvenoj istoimenoj poemi T. S. Eliota. Pusta zemlja je duga poema koja je široko priznata kao jedna od najpoznatijih poema 20. vijeka i najznačajnije djelo moderne poezije.

U predstavi igraju: Sara Kljajić, Sarah Sarić, Irma Lipovac, Miran Bečević, Kemo Krpo, Haris Pašić, Adnan Bratić, Tarik Begović i Anes Mušić, a režirao je Sead Đulić.