Kako to izgleda kada glumci prave predstavu koja edukuje i sprema ljude na sve vrste nadolazeće katastrofe, publika će moći saznati u novoj predstavi reditelja Aleša Kurta “Ništa nas ne može iznenaditi”, koja će večeras premijerno biti izvedena na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Svako vođen vlastitim strahom, katastrofe poput poplava, požara, zemljotresa i virusa te borbu sa tim, vidi drugačije. A, da nas ništa ne smije iznenaditi, treba biti spreman. Kako se pripremiti i kako ponašati u slučaju katastrofe, saznat ćemo u predstavi “Ništa nas ne smije iznenaditi”.

ALEŠ KURT, autor i reditelj predstave

“Nešto po uzoru na vježbe civilne zaštite koje smo mi imali kada smo bili mladi, u prošlom režimu, koje su bile pod parolom ‘Ništa nas ne smije iznenaditi’. Vježbe tog tipa otkazivale su se samo u slučaju JIP-a, jakih iznenadnih pljuskova. To je bio prikaz spremnosti jednog društva da se odbrani i preživi bilo kakva vrsta katastrofe, od nuklearne do virusa, preko ratova, vojnih otrova i svega ostalog”.

NEJRA BABIĆ, dramaturginja

“Kao pojedinci, da li možemo učiniti neke promjene, da li ćemo izaći sa ove predstave kao slobodni ljudi ili ćemo misliti da nam treba neki vođa i da nam trebaju neke velike vođe koji će nam nametati neke velike strahove i ultimatume na koje ćemo mi, svi zajedno, reagovati kao jedno ili ćemo biti pojedinci koji će misliti svojom glavom i raditi ono što je potrebno”.

Autor Aleš Kurt ovu priču počeo je pisati prije tri godine, no, kako kaže, tekst je mijenjan kada smo se našli u pandemiji koronavirusa.

“Ovo je predstava koju nikad neću zaboraviti, bez obzira kakav bio rezultat, nije ni bitno, ali je užasno bila psihički bitna i mentalno da bi na neki način ostali normalni”.

NEJRA BABIĆ, dramaturginja

“U trenutku kada je počela pandemija shvatili smo da je, na neki način, Aleš predvidio situaciju. Bilo je vrlo inspirativno raditi u tim vremenima na ovakvoj predstavi”.

Svi oni koji nisu stigli kupiti kartu za premijeru, predstavu “Ništa nas ne smije iznenaditi” mogu gledati 8. i 9. oktobra u 20.00 sati.