Gotovo 75 odsto prosvjetnih ranika u vrtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo želi da bude vakcinisano protiv Kovid-19 na dobrovoljnoj bazi.

Ovo su rezultati ankete koju sproveo Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH.

Od ukupno 3.515 ispitanika – članova Sindikata anketi je pristupilo blizu 84% članstva (2.967 osoba) a 75 odsto ispitanika ili 2.662 osobe su se izjasnile da žele biti vakcinisane.

Interesantno je da se 21 ispitanik izjasnio da je već iskoristilo mogućnost i vakcinisao se u susjednoj državi, naveli su iz Sindikata.

Od ukupnog broja onih koji su se izjasnili za vakcinaciju, njih 49 se izjasnilo da bi pristalo na prvu dostupnu vakcinu protiv Kovid-19, te da u tom slučaju nije važan proizvođač.

Najmanji broj ispitanika, njih 25 se izjasnilo za vakcinu “Džonson i Džonson”, “Sinovak” je odabralo 27 ispitanika, za “Modernu” je 33, dok je 37 anketiranih odabralo vakcinu “Astra Zeneka”. “Sinofarm” je odabralo 48, a “Sputnjik Ve” preferira 202 ispitanika. Najveći broj ispitanika, njih čak 2.238, izjasnilo se za vakvinu “Fajzer/BioNTek”.

Iz Sindikata su ponovo pozvali Vladu Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo da na listu prioriteta za vakcinisanje protiv Kovid-19 budu uvršteni radnici u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo kao prioritetna grupa, isključivo na dobrovoljnoj bazi, poželjno i uz mogućnost odabira željene vakcine.