Bh. vlasti se godinama bore s migranstskom krizom. Mnogi od migranata koji dolaze su iz Pakistana.

BiH i Pakistan su dogovorili sporazum kojim će se svi Pakistanci koji su došli u BiH nezakonito biti vraćeni u zemlju porijekla, a Pakistan je dužan prihvatiti ih.

Taj sporazum je trebao biti potpisan u Islamabadu, ali je posjet izaslanstva BiH otkazan zbog pogoršane epidemiološke situacije.

O ovom sporazumu za BHT1 Uživo je govorio Sakib Forić, veleposlanik naše zemlje u Islamskoj Republici Pakistan.

Na upit kakve su reakcije pakistanskih dužnosnika na prolongiranje posjeta, veleposlanik ističe da će se posjet dogoditi u prvom tjednu mjeseca studenog.

“Neće se promijeniti ništa po pitanju samog plana, protokola ni programa posjeta, kao ni sadržaja koji su planirani, posebno što se tiče ovog vezano za readmisiju. To će biti potpisano onako kako je ponudila bh. strana, uz male izmjene koje je predložila pakistanska strana”, ističe bh. veleposlanik u ovoj zemlji i dodaje da će potpisivanje ove vrste sporazuma biti svojevrsna čast za državu BiH s obzirom na to da ovakve sporazume Pakistan uobičajno potpisuje s Turskom, Ujedinjenim Kraljevstvom i nekim državama članicama Europske unije, ali ne svim.

Sporazum će, ističe veleposlani, BiH omogućiti bolju kontrolu migrantske krize.

“Zahvaljujući dobrim bilateralnim odnosima, u mjesec dana je došlo do razmjene samih nacrta i usuglašavanja protokola… To je sadržajan dokument, ima preko 50 stranica, sve one forme koje takav sporazum zahtjeva. To za BiH znači da će imati bolju kontrolu ilegalnih migranata… Ilegalni migranti su pod zaštitom međunarodnog prava, oni su u BiH smješteni tako kako jesu… Ovo će zaustaviti jedan val dolazaka migranata iz Pakistana”, kaže naš veleposlanik.

Dodaje da se ovo tiče i pakistanskih, ali i nekih drugih migranata koji će nakon ovoga, kako je rekao, biti obeshrabreni.

Komentirajući optužbe da je bh. veleposlanstvo u Pakistanu sudjelovalo u kaznenim djelima po pitanju migranata, veleposlanik je istaknuo kakvo to što nije moguće te pozvao Tužiteljstvo BiH da dođe u bh. veleposlanstvo, dakle teritorij države BiH u Pakistanu, te istraži te navode.

“Posljedice su bile teške po veleposlanstvo i mene osobno, pa i po predsjednika Džaferovića i ministricu Turković, nadam se da će se to raščistiti”, rekao je veleposlanik u razgovoru za BHRT.