Na tematskoj raspravi, održanoj u Bošnjačkom institutu u Sarajevu povodom Međunarodnog dana žena, poručeno je da će u ovoj godini britansko i austrijsko veleposlanstvo u BiH posvetiti aktivnostima kako bi u institucijama vlasti bilo 50 posto udjela žena.

Bivša državna zastupnica Maja Gasal-Vražalica prisutnim je ukazala na svoje iskustvo kao najmlađa zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH, te kako se nakon izlaska iz Demokratske fronte odlučila na osnivanje Akademije za žene.

-Prije nego što se odlučite uključiti u neku od političkih stranaka potrebno je da pročitate statut te stranke da vidite prepoznaje li uopće žene i postoje li politike koje su istaknute kao ženske. Tek na osnovu toga donesite svoj stav o političkom angažmanu – rekla je Gasal-Vražalica.

Nakon zastupničkog angažmana bila je šest mjeseci na zavodu za zapošljavanje jer se, kaže, zamjerila partijskom sustavu koji je i danas aktualan na političkoj sceni u BiH.

-Postavila sam sebi pitanja hoću ići ili ostati u zemlji, ili pak pokrenuti neku samostalnu djelatnost. Odlučila sam se za treću varijantu te 2018. godine osnovala Akademiju za žene – dodala je Gasal-Vražalica.

Veleposlanica Slovenije u BiH Zorica Bukinac oduvijek se željela baviti, kako kaže, profesijom pune sigurnosti.

-Ono što je bilo od strateškog značaja je na prvom mjestu odgoj to jest vrijednosti koje su mi bile prenesene u razdoblju sekundarne socijalizacije. Jednostavnije rečeno to je bio okoliš i vrijednosti gdje nije bilo korektno da se pita djevojku ženu što želi biti u životu, te kada bi reklo što je to da se kaže „e to nije za ženu“ – naglasila je Bukinac dodajući da su u Sloveniji više o 50 posto na tržištu radne snage žene.

Prvi put žena je imenovana za veleposlanicu Austrije u BiH, kao i njena zamjenica Nicola Ann Hardwick koja je na raspravi istaknula da ovo veleposlanstvo planira specifične aktivnosti u cilju da na vladajućim pozicijama u BIH bude više žena tako da 50 posto budu zastupljene žene i 50 posto muškarci.

U tom pogledu pripremaju se projekti te financijska izdavajanja o kojima će se uskoro govoriti u javnosti.

Također, i zamjenica britanskog veleposlanika u BiH Ruth Wisemen potvrdila je da Birtansko Veleposlanstvo u BiH trenutno radi na definiranju aktivnosti u cilju da se u našoj zemlji postigne veća jednakopravavnost žena.

U ovoj godini posebnu pažnju posvetit ćemo radu kako bi se žene više odvažile i stekle veće samopouzdanje da se uključe u politički život kroz kandidiranje na ovogodišnjim lokalnim izborima.

-Zbog činjenica da žene čine više od 50 posto stanovništva u BiH moguće su promjene – zaključila je na raspravi Wisemen.